Osilnica: Dokončanje doma za starejše spet pod vprašajem

Vladajoča koalicija (Svoboda, SD in Levica) je očitno povsem ustavila projekt dokončanja DSO Osilnica. (vir: arhiv)

V državnem zboru se je včeraj izkazalo, da se pri dokončanju doma za starejše v Osilnici spet zatika. Ne pomaga niti to, da je osilniška županja na teh volitvah kandidirala na listi Gibanja Svoboda, s čimer je očitno želela pomagati svoji občini. Golobovi so po volitvah Osilnici obrnili hrbet.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je včeraj v državnem zboru povedal, da se načrti za dokončanje doma v Osilnici ustavljajo.

Spomnimo. Prejšnja vlada je krajanom obljubila, da bo država dokončala dom starejših v Osilnici. Ta naj bi v to obmejno demografsko ogroženo občino prinesel nova delovna mesta.

Dom je leta 2003 začela graditi občina, a ji je zmanjkalo denarja. Novo upanje za nedokončan dom je nato prinesel sporazum, podpisan septembra lani.

Predstavniki ministrstev za zdravje in za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, občine, Socialno-varstvenega centra Osilnica, Doma starejših občanov Ljubljana Šiška in Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta (URI) Soča so namreč septembra 2021 podpisali sporazum, po katerem bi dom dokončala država, v njem pa bi uredili dom za starejše, rehabilitacijski oddelek za osebe s cerebralno paralizo in zdravstveno postajo.

Gradnjo doma, vredno 7,2 milijona evrov, je prejšnja vlada uvrstila v načrt razvojnih programov 2022-2025, kar pomeni, da se lahko za projekt začnejo črpati proračunska sredstva.

Vendar pa je minister za zdravje Bešič Loredan včeraj na seji državnega zbora dejal, da so jim na URI Soča povedali, da nimajo kadra in da v projektu niti ne želijo niti ne zmorejo sodelovati. Kar se tiče zdravstvenega dela, rehabilitacije, je projekt tako po njegovih besedah ustavljen.

Ali je URI Soča v tem primeru zgolj (dogovorjen) manever, je veliko vprašanje.

K. R.