Organizacijo Nike Kovač prijavili računskemu sodišču in policiji

Pozdrav Nike Kovač iz Pariza, kjer se naj bi nahajala v tem tednu. (vir: Twitter)

Slovenska demokratska mladina (SDM) je včeraj pozvala Računsko sodišče RS in policijo, da skladno s svojimi pristojnostmi nemudoma uvedejo preiskavo zoper Inštitut 8. marec. 

V poročilu tuje organizacije Guerrilla Foundation za leto 2021 je namreč zapisano, da so inštitutu v letu 2021 nakazali 30.000 evrov.

V poročilu je jasno zapisano, da je bila s tem denarjem financirana kampanja proti noveli Zakona o vodah. Po Zakonu o volilni in referendumski kampanji je to nezakonito.

Guerrilla Foundation je tuja fundacija, ki spodbuja skrajne ideje za spremembo sveta. Če pogledamo druge medije, ki so poročali o njihovih akcijah, vidimo, da gre za financiranje skrajno levih organizacij. Očitno so se v Inštitutu 8. marec, katerega ustanovitelj je bil Simon Maljevac (Levica in zdajšnji minister v Golobovi vladi) prepoznali v tem opisu. Inštitut vodi Nika Kovač.

Nejc Brence, SDM

Nejc Brence, podpredsednik SDM, je včeraj povedal: “V SDM bomo šli z zadevo do konca. Iskali bomo pravne možnosti, saj se tukaj ne gre za nas ali koga drugega, gre se za davkoplačevalski denar, ki odteka v organizacije, od katerih Slovenci nimamo nič, oziroma nam delajo celo škodo. V Sloveniji ne veljajo ista pravila za vse. To lahko navsezadnje vidimo tudi danes, ko se nekateri posli okrog predsednika vlade ne raziskujejo, kljub temu, da vsak teden pride kakšen nov dokaz, da njegovi posli na Balkanu niso bili najbolj čisti.

Gasilcem, medicinskim sestram in drugim, ki protestirajo, vlada pravi, da ni denarja za njih. Pogledamo papirje, izpise iz ERAR-ja in ugotovimo, da denar je, ampak prioritete vlade so nekje drugje.

Glas ljudstva, kjer najdemo tudi Inštitut 8. marec, je v zadnjih letih prejel 140 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja. Samo od nastopa te vlade, torej od 1. 6. 2022, so prejeli 9,3 milijona evrov. “Vlada se torej zahvaljuje vsem nevladnim organizacijam, ki so ji pomagale na oblast.”

In še o gradnji kanalizacije preko ljubljanskega vodonosnika: “V času kampanje proti uveljavitvi novele Zakona o vodah so se v Inštitutu 8. marec imeli za strokovnjake, sedaj, ko pa se gre za vodo Ljubljančanov v primeru kanala C0, pa kar naenkrat pravijo, da niso strokovnjaki za področje vode.”

Poročilo fundacije Guerrilla Foundation za leto 2021:

A. L.