Onemogočili kriminalno združbo, ki je na območju Bele krajine in Novega mesta preprodajala prepovedano drogo

Fotografija je simbolična.

Novomeški kriminalisti so zaključili večmesečno kriminalistično preiskavo organizirane kriminalne združbe, ki se je ukvarjala z izvrševanjem kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. Člani kriminalne združbe so prepovedano drogo preprodajali predvsem na območju Bele krajine in Dolenjske.

Med preiskavo so ugotovili, da so 48-letni moški, njegova 45-letna partnerka in 25-letni sin z območja Črnomlja v Beli krajini in v Novem mestu vzpostavili mrežo odjemalcev prepovedanih drog, predvsem heroina, kokaina in konoplje.

Kriminalisti so ugotovili, da je 48-letni osumljenec prepovedano drogo kupoval pri 45-letnemu osumljencu z območja Črnomlja in pri 23-letnemu osumljencu z območja Ljubljane.

Člani kriminalne združbe so bili pri svojem delovanju izjemno previdni, njihov izključen motiv pa je bil zaslužek, saj so vsi, razen 45-letnega osumljenca, brez  zaposlitve, s preprodajo prepovedanih drog pa so si omogočili lagodno življenje.

Ugotovljeno je bilo, da  sta  45-letna osumljenka in 48-letni osumljenec nekaterim odvisnikom, ki so jima dolgovali denar, grozila da jih bosta ubila ali poškodovala.

20. oktobra so kriminalisti 48-letnemu osumljencu, 45-letni osumljenki in 45-letnemu osumljencu odvzeli prostost in jih pridržali. Na podlagi odredb sodišča so opravili več hišnih preiskav na območju Črnomlja in v Ljubljani.

  • Pri 48-letniku so našli in zasegli pištolo, posušene rastlinske delce konoplje in več mobilnih telefonov.
  • Mobilne telefone in prepovedano konopljo so zasegli tudi na naslovu bivanja 45-letnega osumljenca.

Pri 23-letnemu osumljencu, ki se nahaja v tujini, pa so v Ljubljani našli in zasegli elektronsko tehtnico, na kateri je bila prav tako manjša količina prepovedane droge.

Policisti in kriminalisti so osumljence v preteklosti že večkrat obravnavali in kazensko ovadili zaradi številnih  kaznivih  dejanj.

  • 48-letnega osumljenca zaradi kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete, povzročitve splošne nevarnosti in groženj,
  • 45-letno osumljenko zaradi  lahke  telesne poškodbe, zatajitve in poškodovanja tuje stvari,
  • 25-letnega osumljenca zaradi povzročitve splošne nevarnosti, kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog in prikrivanja,
  • 45-letnega osumljenca pa poleg kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog tudi
    zaradi kaznivih dejanj prepovednega prehajanje meje ali ozemlja države.

S kazensko ovadbo zaradi storitve več kot 90 kaznivih dejanj so 45-letno osumljenko, 48- in 45-letnega osumljenca privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je za vse tri odredil pripor.

Za omenjena kazniva dejanja so kriminalisti ovadili še dve osumljenki in osumljenca z območja Ljubljane in 25-letnega  osumljenca iz Črnomlja, ki so sodelovali pri dobavi oziroma preprodaji prepovedanih drog.

Dodajamo, da so  policisti PP Črnomelj v februarju 2020 že opravili hišno preiskavo na naslovu bivanja 48-letnega osumljenca in mu zasegli pet pištol, puško in več kot 700 nabojev.

Ugotovljeno je bilo, da so posamezniki, med katerimi je bil tudi 25-letni sin 48-letnega osumljenca, na družbenem omrežju objavili posnetek, na katerem razkazujejo orožje, uživali naj bi tudi prepovedano drogo.

Policisti so orožje in strelivo, skupaj  z  orožnimi listinami, zasegli. Strelivo in orožje  so poslali v strokovno analizo, med drugim zaradi suma, da so določeni kosi orožja predelani. Upravni enoti so policisti podali pobudo za odvzem orožja, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto.

C. R.