Onemogočili kriminalno združbo, ki je na območju Bele krajine in Novega mesta preprodajala prepovedano drogo

Fotografija je simbolična. (vir: arhiv)

Novomeški kriminalisti so zaključili večmesečno kriminalistično preiskavo organizirane kriminalne združbe, ki se je ukvarjala z izvrševanjem kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. Člani kriminalne združbe so prepovedano drogo preprodajali predvsem na območju Bele krajine in Dolenjske.

Med preiskavo so ugotovili, da so 48-letni moški, njegova 45-letna partnerka in 25-letni sin z območja Črnomlja v Beli krajini in v Novem mestu vzpostavili mrežo odjemalcev prepovedanih drog, predvsem heroina, kokaina in konoplje.

Kriminalisti so ugotovili, da je 48-letni osumljenec prepovedano drogo kupoval pri 45-letnemu osumljencu z območja Črnomlja in pri 23-letnemu osumljencu z območja Ljubljane.

Člani kriminalne združbe so bili pri svojem delovanju izjemno previdni, njihov izključen motiv pa je bil zaslužek, saj so vsi, razen 45-letnega osumljenca, brez  zaposlitve, s preprodajo prepovedanih drog pa so si omogočili lagodno življenje.

Ugotovljeno je bilo, da  sta  45-letna osumljenka in 48-letni osumljenec nekaterim odvisnikom, ki so jima dolgovali denar, grozila da jih bosta ubila ali poškodovala.

20. oktobra so kriminalisti 48-letnemu osumljencu, 45-letni osumljenki in 45-letnemu osumljencu odvzeli prostost in jih pridržali. Na podlagi odredb sodišča so opravili več hišnih preiskav na območju Črnomlja in v Ljubljani.

  • Pri 48-letniku so našli in zasegli pištolo, posušene rastlinske delce konoplje in več mobilnih telefonov.
  • Mobilne telefone in prepovedano konopljo so zasegli tudi na naslovu bivanja 45-letnega osumljenca.

Pri 23-letnemu osumljencu, ki se nahaja v tujini, pa so v Ljubljani našli in zasegli elektronsko tehtnico, na kateri je bila prav tako manjša količina prepovedane droge.

Policisti in kriminalisti so osumljence v preteklosti že večkrat obravnavali in kazensko ovadili zaradi številnih  kaznivih  dejanj.

  • 48-letnega osumljenca zaradi kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete, povzročitve splošne nevarnosti in groženj,
  • 45-letno osumljenko zaradi  lahke  telesne poškodbe, zatajitve in poškodovanja tuje stvari,
  • 25-letnega osumljenca zaradi povzročitve splošne nevarnosti, kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog in prikrivanja,
  • 45-letnega osumljenca pa poleg kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog tudi
    zaradi kaznivih dejanj prepovednega prehajanje meje ali ozemlja države.

S kazensko ovadbo zaradi storitve več kot 90 kaznivih dejanj so 45-letno osumljenko, 48- in 45-letnega osumljenca privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je za vse tri odredil pripor.

Za omenjena kazniva dejanja so kriminalisti ovadili še dve osumljenki in osumljenca z območja Ljubljane in 25-letnega  osumljenca iz Črnomlja, ki so sodelovali pri dobavi oziroma preprodaji prepovedanih drog.

Dodajamo, da so  policisti PP Črnomelj v februarju 2020 že opravili hišno preiskavo na naslovu bivanja 48-letnega osumljenca in mu zasegli pet pištol, puško in več kot 700 nabojev.

Ugotovljeno je bilo, da so posamezniki, med katerimi je bil tudi 25-letni sin 48-letnega osumljenca, na družbenem omrežju objavili posnetek, na katerem razkazujejo orožje, uživali naj bi tudi prepovedano drogo.

Policisti so orožje in strelivo, skupaj  z  orožnimi listinami, zasegli. Strelivo in orožje  so poslali v strokovno analizo, med drugim zaradi suma, da so določeni kosi orožja predelani. Upravni enoti so policisti podali pobudo za odvzem orožja, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto.

C. R.