Okuženih okoli en odstotek vseh prebivalcev države

Prof. dr. Bojana Beovič, vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje. (vir: gov.si)

Vodja strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covid-19 pri Ministrstvu za zdravje prof. dr. Bojana Beovič je včeraj predstavila podatek, da je okuženih okoli en odstotek vseh prebivalcev države, preračunano 20.000 oseb, kar je več kot uradno 7103 aktivnih primerov.

Enako kot število pozitivnih je skrb vzbujajoče tudi število hospitaliziranih, še posebej tistih na intenzivnih oddelkih.

Po ocenah Beovičeve se glede na novo število okuženih v teh dneh lahko v drugem tednu novembra zgodi, da  bomo imeli med 480 do 680 hospitaliziranih, od tega na intenzivnih oddelkih med 80 in 190 bolnikov.

Ukrepi svetovalne skupine so usmerjeni v področja, kjer je prenašanje virusa najpogostejše. Pri tem pa se skupina zanaša na podatke, ki jih je pridobil Nacionalni inštitut za javno zdravje o dosedanjih najpogostejših virih okužb. Hkrati so temelj za odločitve tudi strokovne analize iz tujine.

Zdravstvenega kadra, tako zdravnikov kot medicinskih sester, na intenzivnih oddelkih primanjkuje, ker se v infekcijskih klinikah oziroma na oddelkih mora vzpostaviti samostojna ekipa za obvladovanje covid bolnikov in tudi ekipa za obvladovanje drugih bolnikov z infekcijskimi boleznimi na takih oddelkih. Hkrati je delo na intenzivnih oddelkih zahtevno, zato premeščanje kadra iz drugih oddelkov ni izvedljivo, je še pojasnila dr. Beovičeva.

C. R.