Okuženih 34 oseb, štiri na novo iz Bele krajine

Danes je bilo v Sloveniji potrjenih 34 primerov okužbe z novim koronavirusom, to je 11 več kot včeraj. Po regijah je bilo število okuženih danes do 14. ure naslednje: Ljubljana 15; Metlika 10; Maribor 3; Portorož 1 in 2 primera, po navedbah Eve Grilc iz NIJZ gre verjetno za Zdravstveni dom Metlika.

Obstaja možnost, da sta dva na novo okužena kakorkoli povezana z ZD Metlika ali pa se je izjava Grilčeve kakorkoli nanašala na DSO Metlika. Po naših podatkih so zaposleni v ZD Metlika prejeli obvestilo, da jih bodo testirali v četrtek.

Za obveščanje in pomoč prebivalcev je bil vzpostavljen klicni center z brezplačno telefonsko številko 080 14 04 ter SMS obveščanje ob prehodu meje.

Do 14. ure so skupno opravili 1643 testiranj. Med na novo okuženimi sta med ostalimi medicinska sestra v ZD Metlika, v UKC Ljubljana so potrjeni trije novi okuženi, med njimi zdravnik in še ena oseba, ki pa ni zdravstveni delavec.

V Domu starejših občanov v Metliki so okuženi 3 zaposleni (ena danes na novo), na nekatere teste še čakajo. V povezavi z ZD Metlika sta verjetno dodatno še 2 novi okužbi.

Vsi oboleli so v stabilnem stanju, navajajo, nekoliko težji poteki bolezni so se pojavili zgolj pri bolnikih nad 60. letom starosti, so danes povedali na novinarski konferenci.

Od danes velja tudi začasna prepoved letenja oziroma pristajanja vseh zrakoplovov iz italijanskih letališč, prepovedano je tudi pristajanje letal iz Kitajske, Južne Koreje in Irana.

Slovenija bo zaprla mejo z Italijo za potniški promet.

Grafični prikaz testiranih in okuženih, Slovenija, 10. 3. 2020, do 14. ure:

Vir: Vlada RS

A. L.