Ognjeni zublji povzročili veliko gospodarsko škodo na kmetiji, zgrajeni leta 1982

Ognjeni zublji na kmetiji Mis uničili veliko gospodarsko poslopje

V Zavrhu pod Šmarno goro je včeraj okoli 13. ure prišlo do požara na večjem kmetijskem objektu. Zagorelo je gospodarsko poslopje Kmetije Mis v izmeri 40 x 80 metrov, v neposredni bližini rojstne hiše Jakoba Aljaža. 

Vseh 130 glav živine so pravočasno rešili, prav tako so rešili večino kmetijske mehanizacije. Pred 14 leti so med prvimi na ostrešje hleva postavili veliko sončno elektrarno.

Vzrok požara uradno še ni znan, je pa lastnik skoraj povsem prepričan, da ga je zanetila sončna elektrarna. Škodo ocenjuje na tri do štiri milijone evrov.

Na intervenciji je sodelovalo vseh 6 prostovoljnih gasilskih društev Gasilske zveze Medvode na pomoč pa jim je priskočila tudi Gasilska zveza Ljubljana s Poveljstvom in 11 prostovoljnimi gasilskimi društvi, Gasilska brigada Ljubljana in Enota za podporo vodenju. Sodelovala je tudi Civilna zaščita Medvode, Policija, Elektro Gorenjska in živinozdravnik.

Skupaj je bilo na lokaciji 215 posredovalcev z 52 vozili od tega 198 gasilcev s 43 gasilskimi vozili. Na pomoč so priskočili tudi kmetje in podjetja s kmetijsko in gradbeno mehanizacijo.

Pri gašenju so gasilci v boju z ognjenimi zublji uporabili velike količine vode. Dva gasilca sta bila zaradi vdihavanja dima zdravstveno oskrbljena, na dva gasilca je padel tram in sta bila zaradi suma poškodbe odpeljana na preventivni pregled in odpuščena v domačo oskrbo.

Ko bodo vzpostavljeni pogoji za varno delo bodo policisti lahko opravili preiskavo, vzrok za požar zato v tem trenutku še ni znan, je na svoji spletni objavila Občina Medvode.

V požaru je nastala večja gospodarska škoda, zato upajo, da bo kmetija, ki je bila zgrajena leta 1982, čimprej sanirana in bo ponovno lahko nemoteno delovala.

Gasilci objekt še vedno nadzorujejo, zato si ga bodo lahko policisti in kriminalisti ogledali šele v prihodnjih dneh.

M. D.