Odziv na vrnjene živali kmetiji v Posavju

Slika odvzete črede, za katero bi zelo težko rekli, da je bila zanemarjena. Slika: Družina Možgan.

Iz Foruma za kmetijstvo in podeželje pri SDS so sporočili, da pozdravljajo ukrep Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki je danes pričela z vračilom nezakonito odvzetih živali na kmetiji v Posavju.

Veseli njih, da vsi postopki tečejo v smeri, kot so jo zapisali v odzivu na odvzem.

Na kmetiji so uredili rejo in zagotavljajo dobrobit rejnih živali. Inšpektorica Danuša Štiglic je umaknjena iz postopka, še vedno pa pričakujejo izredno odpoved delovnega razmerja zaradi očitne in dokazane prekoračitve pooblastil. In kar je najpomembnejše, živali se vračajo na kmetijo. “Vsaj v tem delu lahko zatrdimo, da se vrača zaupanje v pravno državo in postopke, ki jih vodijo inšpektorji,” so dodali v Forumu za kmetijstvo.

Še vedno pa pričakujejo takojšno ukrepanje slovenske policije zaradi nezakonitega vstopa nepooblaščene osebe Valerije Podgornik na kmetijo. Od Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pričakujejo takošnjo zaustavitev izvajanja zakona v z zadnjo spremembo spremenjenih členih Zakona o zaščiti živali in takojšnjo pripravo sprememb tega zakona, ki bodo usklajeni s stroko, kmetijskimi organizacijami in ustavo. Prav tako pričakujejo takojšnjo izdajo smernic za izboljšanje dobrobiti živali na slovenskih kmetijah, saj tudi v Forumu za kmetijstvo in podeželje prisegajo na najvišje standarde dobrobiti živali.

V Forumu za kmetijstvo in podeželje pri SDS so zapisali, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da bodo dvigovali ugled slovenskega kmeta, družinskih kmetij in celotne verige preskrbe z hrano v Sloveniji.

A. L.