Odpadke pospravljajo domačini, migranti na plačilni listi zgolj za komunikacijo in kulturno mediacijo

Na družbenih omrežjih so objavljene fotografije, da je peščica sodelavcev  nevladne organizacije Slovenska filantropija prejšnjo soboto ob meji v okolici Vinice ob Kolpi pospravljala odpadke in ostanke taborov za ilegalnimi migranti.

To naj bi počeli prostovoljno, na ta način naj bi želeli izkazati podporo lokalnemu prebivalstvu. Iz fotografij je razvidno, da se je “akciji pridružil” tudi Samo Kavčič, direktor Komunale Črnomelj. Razvidno je tudi, da so bili t. i. prostovoljni čistilci zelo slabo opremljeni za to delo, na rokah so imeli le zaščitne rokavice.

Glede na to, da med ilegalnimi migranti, kot opozarjajo v BiH, razsajajo tudi nalezljive bolezni, kot so uši, garje in tudi tuberkuloza ter šen, bi pričakovali, da bi bili opremljeni z zaščitnimi maskami in ustreznimi delovnimi oblekami.

Po navedbah naših virov je bil namen tega pospravljanja spodbuditi ostale prebivalce, saj bi vladajoči tako lažje prikrili pravo število ilegalnih prehodov in odpadkov za njimi.

Z odstranjevanjem odpadkov za migranti pa je tako. Vlada je na 51. dopisni seji 17. maja 2019 sprejela sklep, da bo stroške odstranitve teh odpadkov poravnaval Urad Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov. Denar za to so jim zagotovili iz državnega proračuna.

Urad, ki organizacijsko spada neposredno pod kabinet predsednika vlade, bo odstranitev odpadkov tudi koordiniral, piše v sklepu. Odstranjevanje bodo izvajali na podlagi informacije Policije, s katero bo ugotovljena lokacija in vrsta odpadkov – z navedbo, da so odpadki nastali kot posledica nezakonitih prehodov državne meje, in zahtevka oziroma računa občine, ki ga ta pošlje vladnemu uradu za migrante.

Iz podatkov Erarja je razvidno, da je vladni urad za oskrbo migrantov doslej porabil že 9,24 milijona evrov (samo junija so porabili 647 tisoč evrov), niti centa od tega pa ni nakazal nobeni od občin.

Slovenska filantropija: Njihova glavna naloga ukvarjanje z migranti

V poslovnem poročilu za leto 2017 (to je zadnje objavljeno v spletni bazi Ajpes) je zapisano, da so v tej ustanovi imeli povprečno 45 zaposlenih. Največ se jih ukvarja s prosilci za azil.

Pohvalili so se, da je bilo med zaposlenimi v ustanovi tudi veliko migrantov, predvsem zaradi komunikacije z uporabniki in kulturne mediacije. Večinoma so jih zaposlili za določen in krajši delovni čas.

To nevladno organizacijo v največji meri financira ministrstvo za delo, družino, socialo in enake možnosti. To pomeni, da gredo njihovi stroški v breme državnega proračuna, ki ga polnimo davkoplačevalci. No, nekateri pri sofinanciranju omenjajo tudi fundacije v lasti zloglasnega Georgea Sorosa, ki si prizadeva v Evropo pripeljati čim več ilegalnih migrantov in to islamizirati.

Podatki spletne baze Erar še kažejo, da je ustanova iz državne vreče doslej prejela že 9,24 milijona evrov (zanimivo, enako kot vladni urad za migrante). Od tega jim je ministrstvo za delo nakazalo 2,6 milijona evrov, Mestna občina Ljubljana nekaj manj kot milijon evrov, ministrstvo za notranje zadeve 829 tisoč evrov, Zavod za zaposlovanje 754 tisoč evrov, ministrstvo za javno upravo 727 tisoč evrov in ministrstvo za zunanje zadeve 722 tisoč evrov.

Urad vlade za oskrbo in integracijo migrantov pa jim je doslej, v letu dni, od aprila lani do aprila letos, nakazal že 175.907 evrov.

Ob vsem tem so zdaj nekatere izrabili za t. i. prostovoljno čiščenje za migranti, ki so čistili kot bi bili na počitnicah. Osmešil se je tudi direktor črnomaljske Komunale, ki je tako v očeh ilegalnih migrantov postal človek, ki v svojem prostem času dobesedno pospravlja za njimi. Poslal jim sporočilo, da lahko na polno smetijo še dalje.

Da bi za seboj pospravljali kar migranti sami, ki so vir dohodka Slovenske filantropije, ni padlo na pamet nikomur oziroma gre za čisto norčevanje.

Objavljamo fotografije čiščenja za migranti prejšnjo soboto, 6. julija 2019, ki so bile objavljene na družbenih omrežjih. Iz fotografij je razvidno, da razen rokavic drugih ustreznih zaščitnih sredstev in oblek t. i. pobiralci smeti niso uporabljali.

 

C. R.