Kostel: V drugem krogu bodo izbirali med dvema zanimivima kandidatoma

V občini Kostel bodo župana dobili v drugem krogu, ki bo naslednjo nedeljo, 2. decembra 2018. V prvem krogu je zmagal Ivan Črnkovič, ki ima že zagotovljeno večino v občinskem svetu.

Na volitvah za župana so se pomerili trije kandidati, v drugi krog sta se uvrstila Ivan Črnkovič in Valentin Južnič. Od 577 volilnih upravičencev se jih je na volišče podalo 413, pri tem je Črnkovič dobil 164 ali 40,29 odstotka vseh glasov, Južnič pa 137 ali 33,6 odstotka glasov.

Od izbire v drugem krogu bo tako odvisno, kdo bo vodil občino v mandatu 2018- 2022 in na županskem mestu nadomestil dosedanjo županjo Lili Butina.

Volilna udeležba je bila visoka, kar 71,58-odstotna. Občina Kostel je sicer majhna obmejna občina. Ima okoli 700 prebivalcev, razteza se na 5.667 hektarjih zemljišč. Občina se je v tem mandatu soočala tudi z nekaterimi težavami, med drugim tudi zaradi nepravočasno sprejetega občinskega proračuna.

Valentin Južnič je že bil župan, znan je tudi kot član Prifarskih muzikantov. Ivan Črnkovič pa je znani podjetnik in solastnik podjetja Rotis, doma iz kostelske občine.

Nova sestava občinskega sveta je naslednja:

Iz liste predlagateljev Ivana Črnkoviča so to: Martin Rauh, Miran Briški, Jože Jurkovič, Nataša Turk, Vesna Krese in Adolf Rački.

Iz liste, predlagateljice kandidata Valentina Južniča, je v občinski svet izvoljen le Darko Malnar.

Vir: Državna volilna komisija. Podatki so neuradni.

J. M.