Odmevno: Tanja Fajon sramoti Slovenijo, nemški poslanec Slovenijo brani

Tako je na eni od sej Evropskega parlamenta v 44 sekundah popljuvala Slovenijo, zdaj igro nadaljuje. (vir: Zajem zaslona)

Predsedovanje posamezne države Svetu EU je zagotovo nekaj, kar se zgodi vsakih 13 let in traja le pol leta. Logično in pričakovano bi bilo, da se poslanci evropskega parlamenta iz predsedujoče države, tokrat je to Slovenija, poenotijo in delajo za skupno dobro, sploh pa za ugled svoje države.

Logično in pričakovano je tudi to, da se posamezen poslanec evropskega parlamenta iz države, ki predseduje Svetu EU, s posameznimi zadevami ne strinja. Običajna praksa pa je, da se v takšnem primeru tak poslanec pač ne oglaša v škodo svoje države in zato najmanj kar je, molči.

Toda, v primeru sedanjega predsedovanja Slovenije Svetu EU, ni nič tako, kot bi pričakovali.

V torek, 6. julija 2021, je predsednik vlade Janez Janša pred poslanci Evropskega parlamenta v Strasbourgu predstavljal prioritete slovenskega predsedovanja.

Poslanci EU parlamenta so imeli za razpravo na razpolago eno minuto (logično glede na njihovo število, 705 poslancev).

Tanja Fajon blati Slovenijo v Strasbourgu

Tanja Fajon pa je v 44 sekundah povedala naslednje:

“Dragi kolegi, želim vam sporočiti, da dejanja in besede vedno našega predsednika ali posameznih ministrov, niso tudi dejanja in stališča vseh naših ljudi. Raziskave javnega mnenja so jasne, velikanska večina Slovencev danes ne podpira smeri, v katero drvi naša država. Ne podpira pogosto nespoštljive komunikacije, retorike, arogance, cinizma, ne podpirajo posnemanja madžarskega ali poljskega premiera, pritiskov na medije, tožilstvo, neodvisne institucije. Ne podpirajo samo odločnega, samovoljnega odločanja mimo zakonov in ustave ali pajdašenja s skrajno desnico.”

V njenem nastopu torej ne gre za vprašanje strinjanja ali nestrinjanja s politiko te vlade.

Vsakdo ima pravico, da pove, da se ne strinja s politiko aktualne vlade, toda Tanja Fajon je šla daleč preko meja dopustnega za predsedovanje Slovenije Svetu EU.

V svojem nastopu je seveda “pozabila” povedati, da je podpora sedanji vladi v skrajno levo usmerjenih medijih enaka, kot je bila v takem časovnem obdobju mandata podpora tudi levim vladam. Pozabila je tudi to, da imamo v Sloveniji tudi državljanke in državljane Slovenije, ki niso Slovenci.

Sploh pa je lagala in za svoje laži ni navedla nobenih argumentov, čeprav je svoj nastop končala pred iztekom dovoljenega časa za njen nastop. Čista sramota torej, Fajonova. Včasih je bolje molčati, kot pa takole nastopiti proti lastni državi Sloveniji.

Kaj pa Maximiljan Krah

Maximiljan Krah je star 44 let in je poslanec EU parlamenta. Prihaja iz nemške stranke Alternativa za Nemčijo. Dejal je:

“Predsednik vlade (op. av. Janez Janša), dragi kolegi. Spomnim se leta 1991, kako so jugoslovanska oklepna vozila prišla na slovenske ulice in zares me veseli, da ste takrat bili poveljnik in minister za obrambo in da danes sedite tukaj. Proti enakemu duhu ste se borili takrat in danes. Tisti, ki jih kritizirate, so pogosto nasledniki tistih, ki so se borili proti neodvisni Sloveniji leta 1991. Zato vam želim povedati, da vas bo naša skupina podpirala. Vaš program je uravnotežen in zmeren in to je tisto, kar Evropa potrebuje, socialno politiko in na moralnih vrednotah. Zato mislim, da ne moremo dajati  naukov borcem, ki so si sami izborili svojo svobodo.”

Je tu kaj za dodati? Prav nič. Tujec, ki je bil v času osamosvajanja Slovenije star 14 let, ve veliko več o takratnem dogajanju v Sloveniji, kot Tanja Fajon.

Fajonova je za izrečeno tudi v Sloveniji požela večinoma izredno negativne komentarje, kritike, tudi med člani SD. Kritike so šle v smer, da se “umazano perilo pere doma in ne nosi drugam” in da jih je sram, kdo Slovenijo zastopa v Evropskem parlamentu.

Povzeto po: Fajon sramoti Slovenijo

M. D.