Odmevno: Kaj bi v Sloveniji pomenila 5,6-odstotna smrtnost, kot posledica brez ukrepov?

(vir: dw.com)

Dr. Gorazd Janez Pretnar, mikrobiolog in priznani strokovnjak iz koprske enote Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), je na Facebooku objavil povezavo do prispevka, objavljenega na spletni strani dw.com.

V prispevku je zapisano, da je novi koronavirus v indijskem Mumbaju terjal 5,6-odstotno smrtnost, ob 75-odstotni prekuženosti. Ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa ni bilo.

Dr. Gorazd Janez Pretnar

Dr. Pretnar je to komentiral z naslednjimi besedami:

“V bistvu gre v tem primeru za nenamerni švedski model. Enako je bilo to zastavljeno v Sloveniji pod Šarčevo vlado ter stroko Ministrstva za zdravje in Nine Pirnat z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Zastavljeno je bilo, kot v tistem času potekajoči epidemiji gripe, NIČ UKREPOV.

Takrat je dr. Milan Krek objavil izračune matematikov, da naj bi iz epidemije izšli z 90.000 mrtvimi. Mnogi tukaj na Facebooku in v novinarskih vrstah ste se delali norca iz matematikov in dr. Milana Kreka. Povsem neupravičeno.

Glede na to, da sem v Mumbaju bival, so mi razmere jasne. Gre za nehoten, žalosten eksperiment, brez kakršnih koli ukrepov.

Pri 5,6-odstotni smrtnosti in npr. 75-odstotni prekuženosti bi v Sloveniji umrlo 112.000 prebivalcev.

Pri tem pa je treba jasno povedati, da 75-odstotna prekuženost ne ustavi širjenja virusa v populaciji. Upam, da bo ob tem zapisu in žalostnem eksperimentu v živo kdo izmed vas pogledal v tla in zardel. Dejstva so dejstva.”

Povezava do prispevka: Portal dw.com

C. R.