Odmevno: “6,3 milijona evrov bi se dalo porabiti veliko bolj koristno, kot pa, da se porabijo za podkupovanje skrajno levih (ne)vladnih organizacij”

Bivši predsednik s petkovimi biciklisti, ki so zdajšnji vladi omogočili oblast. Ker nobeno kosilo ni zastonj, tudi to ni. (vir: arhiv)

V iztekajočem se tednu je veliko pozornosti in razburjenja povzročila objava vlade, da so nekaterim nevladnim organizacijam (NVO) namenili novih 6,28 milijona evrov. Minister za javno upravo Franc Props (Svoboda) pa je razkril, da so bili v času Golobove vlade za nevladnike objavljeni štirje javni razpisi v skupni vrednosti 26,8 milijona evrov. Novi razpisi bodo sledili spomladi, je dodal.

“6,3 milijona evrov bi se dalo porabiti veliko bolj koristno, kot pa, da se porabijo za podkupovanje skrajno levih (ne)vladnih organizacij. Vlada je radodarna, a samo do nekaterih,” so bili komentarji zgolj ob tem zadnjem razpisu.

Dr. Matej Lahovnik, profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti, je ob tem na omrežju X zapisal: “6.280.000 €, ki jih bodo razdelili politično izbranim (ne)vladnikom, ni le 30 ambulant/timov družinske medicine, ampak tudi oskrba za 50.000 ljudi na primarni ravni in potem še pravijo, da je zdravstvo prioriteta.”

S tem se je odzval na zapis zdravnika Roka Ravnikarja, da je znesek 6,3 milijona evrov letni strošek 30 ambulant družinske medicine, ki celo leto skrbi za 45.000-60.000 ljudi, vključno s plačami za 90 članov tima. 6,3 milijona EUR je letna plača (bruto!) 220 delavcev s povprečno slovensko plačo ali celo 420 delavcev z minimalno plačo. Celo leto. Denar je, samo prioritete so različne in politika nosi odgovornost za to.”

Janez Janša, predsednik SDS, pa je zapisal: “Denar gre namesto v tretjo razvojno os v tole.” In še dodal: “Tako vam kradejo geniji iz Vlade RS neposredno iz vaših žepov. Vam pa višje davke in prispevke. Dovolj je sistemske korupcije.” Hkrati je označil besede, kot so “protest24, STOP korupciji, Slovenska pomlad 2024″ in napovedal datum velikega protesta, 21. marec.”

Zbrani pred pouličnjaki (april, 2022)

A. L.