Nekateri pomembni oblikovalci javnega mnenja na RTV zgolj s srednjo šolo

Tudi sindikalna aktivistka na RTVS Helena Milinković (druga z leve spodaj) ima zgolj srednješolsko izobrazbo.

Po ugotovitvah nadzornega sveta RTV Slovenija (RTVS) skoraj polovica zaposlenih na RTVS nima primerne izobrazbe za delovno mesto, ki ga zasedajo. Spletni časopis je zato od RTVS zahteval poimenske podatke o zaposlenih in njihovi izobrazbi. Seznam, ki so ga posredovali iz RTVS, razkrije marsikatero zanimivost.

Objavljeni seznam med drugim razkriva, da so brez ustrezne izobrazbe nekateri vidni oblikovalci javnega mnenja na RTVS.

Mnogi od njih imajo zgolj 5. oz. srednješolsko stopnjo izobrazbe. Takšni so na primer novinarka Tanja Gobec, novinarka zunanjepolitične redakcije in sindikalna aktivistka Helena Milinković, urednik TV Odmevov Gregor Drnovšek, radijski voditelj Andrej Karoli, radijski novinar Tomaž Celestina, dolgoletni voditelj Studia City, urednik Bojan Krajnc in voditelj Sekumady Conde, ki se je proslavil z besedami, da smo “Slovenci zaplankane živali”.

Pogoj za opravljanje novinarskega dela je sicer praviloma univerzitetna visokošolska izobrazba (sedma stopnja izobrazbe), fotoreporterji imajo lahko tudi nižjo. Za uredniško delo je visokošolska izobrazba precej samoumevna. A se je ta standard, kot kaže izpis, v preteklih letih pri številnih obšel, na primer pri uredniku TV Omevov Gregorju Drnovšku, sicer tudi predstavniku zaposlenih v svetu RTVS, ki ob zadnjih hudih pritiskih, ki jih na nekatere novinarje vrši uprava RTVS, še vedno molči.

Celoten seznam je dostopen na povezavi: Vir

A. V.