Odmeva: Sodnica, ki je zavrnila pripor Čordića

Zlatan Čordič v trenutku, ko ga je v torek pridržala policija.

Zaradi spodbujanja nasilnih protestov je tožilstvo Zlatana Čordića privedlo k preiskovalnemu sodniku in ob kazenskem postopku predlagalo pripor. A je višja sodnica Marjutka Paškulin pripor Čordića zavrnila in odločila, da se tega političnega aktivista izpusti na prostost, so na Siol.net izvedeli neuradno.

Podobno so v preteklosti v pravosodju z zavračanjem priporov varovali tudi drugega znanega “vstajnika ob petkih” Anisa Ličino, ko so se začeli bolj nasilni protesti.

Sodnica, ki je “rešila” Čordića, je bila na sodniško mesto okrožne sodnice na Okrožnem sodišču v Ljubljani izvoljena leta 1995. Zadnje čase jo najdemo med podpisniki izjave proti sodniku Zvjezdanu Radonjiću. Dela tudi pri izvedbi volitev, je predsednica okrajne volilne komisije Ljubljana Šiška.

Odmevnejši primeri, kjer je doslej odločala Paškulinova:

– V primeru korupcije državnega sekretarja Borisa Šuštarja (LDS) je odločila, da pri Šuštarju ni razlogov za pripor ali celo nadaljevanje preiskave, čeprav se je pozneje znašel celo v zaporu – aretirali so ga pri jemanju podkupnine.

– Leta 2005 je ustavila predkazenski postopek zoper Mitjo Ribičiča zaradi povojnih umorov, kar je bilo takrat v interesu Zveze borce in strank, ki izvirajo iz nekdanje Zveze komunistov.

– Dobra prijateljica nekdanjega podpredsednika LDS in pravosodnega ministra Aleša Zalarja ter tožilke Branke Zobec Hrastar, ki se je proslavila v montirani politični aferi Patria, nato pa zapustila tožilstvo.

– Med drugim naj bi Paškulinova kot sodnica sprostila nekaj milijonov vredno premoženje nekdanjega direktorja slovenske podružnice Hypo banke Božidarja Špana.

–  V aferi Baričevič naj bi zavrnila zahtevo specializiranega državnega tožilstva po pregledu telefonskih pogovorov Mira Senice

Več o tem lahko preberete na povezavi: siol.net

A. L.