Odmeva: “Posnetek nakazuje, da je nekdo snemal ministra, na več lokacijah, več časa”

“Posnetek, ki ga imamo pred sabo, pač nakazuje, da je nekdo očitno snemal ministra, in to na več lokacijah, več časa. Vprašal bi se, kdo je sploh imel možnost to narediti,” je za Planet TV danes komentiral tonski strokovnjak Mitja Krapša.

V javnosti še vedno zelo odmeva zlepljen posnetek domnevnega, 14 let starega pogovora med Andrejem Vizjakom (takratnim gospodarskim ministrom, zdajšnjim okoljskim) in tajkunom Bojanom Petanom, ki ga je v torek zvečer objavila največja komercialna hiša v Sloveniji, POP TV.

Minister Vizjak je že kmalu po objavi povedal, da gre za zlepljenko in konstrukt. Natančne analize posnetka se je prav na prošnjo novinarke POP TV lotil neodvisni strokovnjak Mitja Krapša, na POP TV pa nato njegovih izsledkov niso razkrili.

Krapšo so poiskali tudi s televizije Planet TV. Zanimalo jih je, ali je posnetek, ki je prišel v javnost, pristen? Krapša jim je pojasnil, da gre za zlepljenko, in to na profesionalen način. “Če bi bili pri montaži avtorji tako skrbni še pri zvokih ozadja, bi bilo lepljenje nemogoče odkriti,” je dejal.

Tako kot pri retuširanih slikah se tudi pri zvočnem posnetku sledi obdelave skrivajo v ozadju, je pojasnil. Če bi dodali še enakomerno ozadje, pa bi bilo v tem primeru, po mnenju Krapše, skoraj nemogoče razkriti resnico.

Vir: siol.net

A. L.