Epidemija: Napovedi za prihodnje tedne

(vir: pixabay.com)

Epidemija še vedno upada, vendar upada vse počasneje. Razpolovni čas je približno 20 dni. Bolnišnice, tako navadni kot intenzivni oddelki, so že preko vrha četrtega vala in se bodo zdaj vse hitreje praznile.

Po kriterijih ECDC smo v temno rdeči fazi, v rdečo bomo predvidoma prešli v začetku naslednjega leta.

Tako so v zadnji analizi zapisali v Institutu Jožef Stefan, kjer so pripravili tudi napovedi za prihodnje tedne. Upoštevati so poskušali vpliv prazničnega obdobja. Novo različico omikron bodo vključili v model, ko jo bodo potrdili v Sloveniji in bodo znane njene karakteristike.

Dodali so, dosledno izvajajmo pravilo CPT in vse ostale ukrepe, da bo epidemija še naprej upadala. Najučinkovitejši ukrep za obvladovanje epidemije je cepljenje, ki pomembno zmanjša verjetnost za okužbo in težji potek bolezni.

Kumulativno število hospitaliziranih zmanjša pri tako kužnem virusu le cepljenje, ukrepi to isto kumulativno število bolnikov le razporedijo na daljše časovno obdobje. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=0,75.

Iz projekcije je razvidno, da bo število dnevno pozitivnih testov še naprej upadalo. Tako bo tudi s sprejemom obolelih v bolnišnice. So pa to napovedi ob tem, da ne bo nobenih dodatnih negativnih presenečenj.

Aktualna prognoza https://r4.ijs.si/COVID19.

C. R.