Od velikih obljub gasilcem do velike laži!

Robert Golob na Krasu, 22. julija 2022, kamor je pribrzel neposredno iz Šila na otoku Krk. Na Krasu se je preoblekel, in veliko obljubljal, od tega - nič. (vir: arhiv)

Robert Golob je prejšnji petek, 22. julija, ob obisku regijskega štaba civilne zaščite v Kostanjevici na Krasu napovedal finančno nadomestilo za prostovoljne gasilce, ki so sodelovali v akciji gašenja požara.

Napovedal je, da nadomestilo ne bo obdavčeno.

Golob v petek, 22. julija: “Presenečen sem bil, da morajo prostovoljni gasilci to početi med svojimi dopusti in praktično brez nadomestila. Gre za majhen izkaz hvaležnosti, a pomemben za prihodnje dni, ko je že jasno, da za gasilce ne bo počitka. Gre sicer za simbolično gesto, tudi takšno simboliko je treba narediti.”

Tako je poročala STA, ki je objavila tudi posnetek:

Hkrati je vlada še isti dan na dopisni seji določila naslednja zneska:

  • 63 evrov za gasilce in prostovoljce, ki pri gašenju sodelujejo do 8 ur dnevno in
  • 94,50 evra za tiste, ki pri gašenji sodelujejo več kot oseb ur na dan.

Tako je bilo prejšnji petek. In naslednji petek, 29. julija?

“Vlada ne bo nagrajevala posameznih prostovoljnih gasilcev ali drugih prostovoljcev, ki so sodelovali pri gašenju požara na Krasu, temveč bodo sredstva prejela prostovoljna gasilska in druga prostovoljska društva,” pa je v petek, 29. julija, poudaril predsednik vlade Robert Golob.

Dejal je celo, da drugačne obljube ni bilo nikoli, da finančno nadomestilo ni bilo obljubljeno posameznikom. Zlagal se je!

Boscarol razkril okvirni znesek in Golobovo navodilo

Ajdovski podjetnik Ivo Boscarol je takoj po Golobovi izjavi sporočil, da bo tudi on nagradil gasilce in podvojil znesek. “Donacija je bila mišljena tudi kot dodatna motivacija prostovoljcem, da požar omejijo preden pride do velikanske škode in žrtev,” je včeraj povedal za portal N1.

Na vprašanje, ali morda že ve, koliko ga bo stala donacija gasilcem in kako bodo stvari tekle naprej, pa je Boscarol povedal, da ga je takoj po najavi poklicala ministrica za javno upravo, dan kasneje pa še predsednik vlade.

“Vlada bo zbrala podatke od društev, koliko gasilcev je sodelovalo, potem bo jasno, kako velika bo donacija. Predvidevam, da bo to med enim in dvema milijonoma evrov,” je povedal Boscarol. To pomeni, da bo od 1 do 2 milijona evrov stalo državo.

Boscarol je razkril tudi navodila: “Denar bom nakazal vladi, ta pa bo dvojni znesek nakazala društvom.”

Vodstva društev se bodo nato odločila, ali bodo dala denar gasilcem ali za opremo ali za kaj drugega.

Tako. To je torej ostalo od velikih obljub Roberta Goloba gasilcem. Mimogrede. Tako kot več zadnjih petkov oz. koncev tedna je bil Golob tudi včeraj po 18. uri opažen na otoku Krk, v kraju Šilo. Ni ga mogoče zgrešiti, vozi BMW X6 z reg. oznako GO in priimek.

Včeraj, v soboto, ob 18.30, Šilo na otoku Krk.

Vir: Twitter (BP)

M. D.