Od danes splošno hitro testiranje v zdravstvenih domovih

Testiranje v avli Kulturnega centra Janeza Trdine v Novem mestu, 24. december 2021. (foto: MD)

V mnogih zdravstvenih domovih po državi bodo danes začeli izvajati prostovoljna presejalna testiranja na okužbo z novim koronavirusom s hitrimi antigenskimi testi. Zdravstveni domovi so se organizirali različno. Nekateri bodo testiranje izvajali na istem mestu kot izvajajo PCR teste, nekateri pa jih bodo izvajali na ločenih mestih.

Iz Mestne občine Novo mesto so sporočili, da bo testiranje potekalo v avli Kulturnega centra Janeza Trdine – do nadaljnjega vsak ponedeljek, sredo in petek med 10. in 16. uro, izvajalo pa ga bo osebje Zdravstvenega doma Novo mesto.

V Kočevju je lokacija: Rdeča dvorana, testiranje bo danes od 15. do 18. ure, ostale termine bodo sporočili naknadno.

V Metliki: Danes in jutri, med 12. in 16. uro na avtobusni postaji Metlika.

Trebnje: Testiranje se bo izvajalo po sistemu »drive-in« na parkirišču pred zdravstvenim domom. V izogib gneči se je potrebno na testiranje predhodno naročiti, in sicer na telefon 040 672 254, vsak delovni dan od 6.45 do 14.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je včeraj poudarila, da je hitro množično testiranje namenjeno posameznikom, ki niso bolni, so pa morda v zadnjem času imeli kak stik, ki jih skrbi. Po njenih navedbah se je v hitrih testiranjih v zadnjih dneh leta izkazalo, da je bil pozitiven približno en odstotek testiranih.

Na odvzem brisa na mestih za hitro testiranje se ni treba posebej naročati. Izjema v našem primeru je Trebnje, kjer so to določili.

Posameznik mora s seboj imeti osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja, o rezultatu pa bo obveščen prek sporočila SMS.

Za tiste s simptomi okužbe dihal pa ostajajo navodila enaka: poklicati svojega zdravnika in opraviti PCR testiranje.

Zdravstveni domovi povsod po državi so po zagotovilih ministrstva prejeli dovolj hitrih testov.

M. D.