Obravnavali 123 nezakonitih migrantov in prijeli 6 tihotapcev

(vir: PU Novo mesto)

S slovenskih policijskih uprav poročajo o prijetih 123 nezakonitih migrantov ob koncu tedna in 6 tihotapcih.

PU Novo mesto: Prijeli 30 migrantov in 2 tihotapca (Sirijca)

Migrante so prijeli na območju krajev Trebnje (3), Velika Dolina in Laze (občina Brežice) – 6 ter Mladje (Krško) 15.

Prijeli so državljane Alžirije (2), Libije (1), Albanije (3), Iraka (1), Sirije (1) in Bangladeša (15). Policijski postopki s tujci, ki so nezakonito prestopili državno mejo, še potekajo.

Danes ponoči so v Čatežu ob Savi ustavili voznika avtomobila Seat alhambra. Med postopkom so ugotovili, da državljan Sirije z urejenim statusom v Švici prevaža 6 državljanov Turčije, ki so pred tem nezakonito prestopili državno mejo. Izsledili in ustavili so še enega državljana Sirije, ki je državljanom Turčije nudil pomoč pri nezakonitem prehodu.

Državljanoma Sirije, ki sta poskušala tujce prepeljati v notranjost države, so odvzeli prostost in ju pridržali. S  kazensko  ovadbo  zaradi kaznivega dejanja prepovedano  prehajanje  meje  ali  ozemlja države ju bodo privedli k preiskovalnemu sodniku. Policijski postopki z državljani Turčije še niso zaključeni.

PU Celje: Prijeli 8 migrantov

V soboto so na vlaku, ki je vozil iz smeri Maribora, izsledili 3 državljane Afganistana, ki so ilegalno vstopili v Slovenijo. Vsi trije so zaprosili za azil.

Včeraj zjutraj je občan policiste obvestil, da je na območju Žahenberca opazil 5 migrantov. Na kraju so izsledili 5 državljanov Afganistana. Šlo je za družino s tremi mladoletnimi otroki. Vsi so zaprosili za azil.

PU Koper: Prijeli 50 migrantov

V petek (25 migrantov): Na območju Kozine obravnavali 12 državljanov Afganistana, Ilirske Bistrice 12 državljanov Eritreje, italijanski varnostni organi so jim vrnili enega državljana Maroka.
V soboto (20 migrantov): Na območju Kopra so obravnavali enega državljana Afganistana in enega državljana Pakistana, Kozine državljana Eritreje, Ilirske Bistrice 11 državljanov Afganistana, 2 državljana Pakistana in 4 državljane Irana.
V nedeljo (2 migranta): Na območju Postojne so obravnavali državljana Eritreje in Kozine državljana Afganistana.
Danes zjutraj (3 migrante): Na območju Ilirske Bistrice so obravnavali dva državljana
Albanije, ki sta prišla v Slovenijo nelegalno, zatem pa še enega državljana Afganistana.

PU Maribor: Prijeli 19 migrantov in 3 tihotapce (Italijane)

V petek, ob 7.55, so policisti v kraju Gruškovec v občini Cirkulane, izsledili in prijeli 14
tujcev,  ki so nezakonito prestopili državno mejo. Prijeti so bili državljani Bangladeša (4), Pakistana (4) in Afganistana (3), ti so zaprosili za mednarodno zaščito  in so bili odpeljani v azilni dom, preostali državljani Bangladeša in Pakistana pa bodo po policijskem postopku  vrnjeni hrvaškim varnostnim organom.

Trije državljani Italije,  kateri so osumljeni kaznivega dejanja Prepovedanega  prehajanja meje ali ozemlja države, so bili pridržani in bodo po policijskem postopku privedeni k dežurnemu preiskovalnemu sodniku.

V petek se je ob 14.40 na  MP  Gruškovje pripeljal voznik tovornega vozila turških registrskih  številk. Policisti so v notranjosti tovornega prostora našli 5 Afganistancev. Po končanem postopku so jih vrnili hrvaškim varnostnim organov.

PU Murska Sobota: Prijeli 16 migrantov in tihotapca (hrvaškega državljana)

V Razkrižju je bil zaustavljen državljan Hrvaške, ki je v osebnem avtomobilu vozil dve državljanki Kosova. Voznik je bilo celo brez vozniškega dovoljenja, policisti so mu zasegli vozilo. Državljanki Kosova, ki ne izpolnjujeta pogojev za vstop v Republiko Slovenijo, bosta vrnjeni hrvaškim varnostnim organom.

Policisti so obravnavali še 9 Iračanov, ki so jih sprejeli od avstrijskih varnostnih organov. V Petanjcih je bilo prijetih 5 Maročanov, ki so ilegalno vstopili v državo. Med postopkom so zaprosili za azil.

Iz ostalih policijskih uprav o prijetih ne poročajo. Tudi iz Policijske uprave Ljubljana ne.

M. D.