Novo mesto: Policija bližje romskemu naselju Žabjak

Policijska pisarna bo začela delovati v prostorih Gasilskega doma Kamence. (vir: dr. Anton Olaj, Twitter)

V ponedeljek je Novo mesto obiskal dr. Anton Olaj, državni sekretar in predsednik vladne delovne skupine za obravnavo romske problematike, včeraj pa je že sporočil pomembno novico.

” V neposredni bližini romskega naselja Žabjak, na območju krajevne skupnosti Bučna vas, začne z 8. decembrom 2020 delovati Policijska pisarna. Bo v prostorih PGD Kamence.”

S tem je državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve uresničil obljubo krajanom po takojšnjem ukrepanju policije v tem delu občine.

Da gre za res žgočo problematiko, povezano ne samo z decembrskimi prazniki, ko tam poka kot za stavo, slišati je tudi rafale, pa je na družbenih omrežjih opozorila ena od sledilk. Razkrila je tudi, da ministrstvi za notranje zadeve in  delo, družino ter socialo obvestila tudi o problematiki, povezani z Romi in socialnimi transferji. Dr. Olaju pa je sporočila: “Veseli me, da ste se resno lotili problematike romskega kriminala.”

Spomnimo. Državni sekretar je Novo mesto obiskal v ponedeljek, 30. novembra, delovni obisk je nato zaključil v Krajevni skupnosti Bučna vas, kjer sta se sestala s predstavniki Sveta krajevne skupnosti, ki so predstavili konkretno problematiko sobivanja z Romi.

Za medije je povedal, da imajo ljudje ustavno pravico do varnosti, zato so vsa prizadevanja vlade usmerjena v to smer. 

“Konkreten cilj, ki smo si ga zadali je, da bi več romskih otrok obiskovalo vrtce in šole, ter da rezultate tega merimo z dejanskimi podatki. Naš drugi cilj je uprt v zagotovitev, da bi bilo sobivanje z romsko skupnostjo za občane znosnejše.”

Novomeški župan mag. Gregor Macedoni pa je med drugim dejal: “Vemo, da se na tem področju že veliko let pogovarjamo, zdaj pa je čas, da se od besed premaknemo k dejanjem. Pred nami so božično-novoletni prazniki, ki bodo najboljši pokazatelj premikov v morebitno pravo smer in predvsem, ali bo policija dejansko zagotovila varnost ljudi.”

Po Olajevih napovedih bo vladna delovna skupine za romsko problematiko prvi sklop predlogov sprememb na področju reševanja romske problematike vladi predstavila predvidoma 15. decembra. Ukrepi pa so zastavljeni tako, da se bodo rezultati pokazali čim prej, kot je to mogoče.

Obljubo o Policijski pisarni v Bučni vasi pa je uresničil takoj!

Dr. Anton Olaj ob obisku Novega mesta, 30. november 2020 (vir: MO NM)

J. M.