Obilno deževje le še na jugu države

(Osilnica

Obilno deževje, ki je od četrtka povzročalo težave skoraj po vsej državi, bo po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) vztrajale v zahodni, osrednji in južni Sloveniji. Dopoldne pa bodo intenzivnejše padavine predvidoma le še v jugovzhodni Sloveniji, najverjetneje na območju Kolpe, rdeče opozorilo zaradi padavin velja le še za jugovzhod države.

Vodostaj reke Kolpe je v večernih urah na merilnem mestu Sodevci presegel 5 m, pri Metliki pa tudi 6 m, pretok vode se je približeval 900 m3/s. Gre za izredne razmere, saj tako visoka Kolpa v zadnjih letih še ni bila.

Reka Kolpa je poplavila predvsem regionalne ceste od Petrine proti Osilnici in v drugo smer proti vasi Žaga in Kot. Narasla voda reke Kolpe je poplavila območje kampov Vinica, Krasinec in Podzemelj, kjer je poplavila počitniške prikolice in osebni avtomobil.

V večernem času so ponovno narasle posamezne reke v Idrijsko Cerkljanskem hribovju ter Gradaščica, ki se razlivajo. Poplavljajo tudi drugi pritoki Ljubljanice. Ljubljanica se razliva na običajnih mestih. Razlivajo se tudi Poljanska Sora, Medija v Zagorju in Idrijca v zgornjem toku.

Napoved

Danes bo oblačno, hladno in sprva deževno. Meja sneženja se bo spustila do okoli 1600 m nadmorske višine. Padavine bodo sredi dneva od severa slabele in do večera povsod ponehale, najkasneje na jugovzhodu. Na Primorskem bo pihala zmerna burja. Temperature bodo od 8 do 13, na Primorskem okoli 15 °C.

Obeti

V nedeljo zjutraj bo sveže in ponekod megleno. Čez dan bo deloma sončno, več oblačnosti bo na severu. V ponedeljek bo dokaj sončno, na vzhodu ni izključena kakšna ploha. V torek kaže na deloma sončno vreme z občasno povečano oblačnostjo.

Vremenska slika

Nad severno Evropo je obsežno ciklonsko območje. Vremenska fronta se zadržuje nad našimi kraji. V spodnjih plasteh ozračja bo od vzhoda začel pritekati postopno hladnejši zrak.

Razlivanje rek, napoved, sobota
Vreme, sobota, ob 2. uri

M. D.