Obilne padavine spremljal močan veter, tornado odkrival strehe

Vir: Neurje.si, FB

Nevihtno dogajanje ob hladni vremenski fronti, ki se je včeraj spustilo preko severne meje, je proti večeru zajelo severozahodni del Slovenije, nevihte pa so nekaj nevšečnosti povzročile tudi na vzhodu. Nad območjem Ilirske Bistrice se je nekaj po 20. uri razvil tornado, ki je odkrival strehe, podiral elektroenergetske vode in drevesa. 

Obilne padavine je ponekod spremljal močan veter, v Rogaški Slatini je bil izmerjen sunek vetra s hitrostjo 53 kilometrov na uro. Na vremenski postaji Koseze pri Ilirski Bistrici so zaznali najmočnejši izmerjen sunek vetra s hitrostjo 107 kilometrov na uro.

Zaradi neviht so v nekaj občinah posredovali tudi gasilci, med drugim so na pomoč priskočili tudi na Bledu, v Tržiču, Radovljici Slovenjskih Konjicah, Rogaški Slatini, Dupleku in Murski Soboti.

Na območju Ilirske Bistrice, kjer se je razvil tornado, je bilo videti širok vrtinec, znotraj katerega so bili prisotni tudi zelo močni, manjši vrtinci s premerom nekaj metrov. Pojav je na srečo trajal le nekaj minut.

Na Bledu je na cestni turistični vlak padlo drevo. Na vlaku so bili poleg voznika še štirje potniki, na srečo ni bil nihče poškodovan, na vozilu pa je nastala materialna škoda. Gasilci so drevo požagali in odpravili posledice dogodka.

Tako je bilo po Sloveniji. Na zeleno označenih območjih so posredoval gasilci. (Vir: https://spin3.sos112.si/javno/zemljevid)

Tornado v kraju Koseze v Ilirski Bistrici (vir: Neurje.si, FB)

Dogajanje na Bledu:

A. L.