Občine zbrale dovolj podpisov za spremembo zakonov za ureditev razmer otrok in mladine iz teževanih socialnih okolij

Županje in župani občin, ki podpirajo spremembe štirih zakonov (na fotografiji za Kočevje podžupan Andrej Mladenović), Brežice 4. april 2023 (foto: MD)

Skupina županov in županj dolenjskih, belokranjskih in posavskih občin je na današnji novinarski konferenci predstavila predloge v državni zbor vloženih sprememb zakonov, katerih namen je ureditev razmer otrok in mladine iz težavnih socialnih okolij, tudi romskih.

S spremembami želijo problematiko urediti sistemsko, je povedal novomeški župan Gregor Macedoni.

Gre za predloge novel štirih zakonov – zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, zakona o socialnovarstvenih prejemkih, zakona o urejanju trga dela in zakona o voznikih. Pripravila jih je skupina 11 županj in županov.

Pobuda po besedah Macedonija na splošen in generalen način nagovarja problematiko otrok, ki jih to, da se rodijo v določenem socialnem okolju, zaznamuje, da nimajo prihodnosti, ob tem pa obstaja velika verjetnost, da ne bodo končali osnovne šole. Takih otrok je v Sloveniji 1,5 odstotka.

Župani so pobudo pripravili že lani in jo najprej posredovali predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič. Ker po pol leta niso dobili odgovora, so se odločili, da bodo pobudo v parlamentarni postopek skušali uvrstiti v podpisi državljanov in državljank. Podpise so zbirali 60 dni, od 15. maja do 14. julija.

V državni zbor so jih vložili prejšnjo sredo. Za vse novele skupaj so zbrali dobrih 31.500 podpisov, za vsako novelo pa po od 7600 do dobrih 8200 podpisov.

Zakon se pretežno nanaša na romske skupnosti, so pa v času zbiranja podpisov prejeli odzive, da obstajajo tudi druga okolja, kjer otroci ne obiskujejo šole. V obeh primerih se vzorec ponavlja – večinoma šole ne obiskujejo otroci, katerih starši prav tako niso dokončali osnovne šole. Zato Macedoni poudarja, da ukrepi niso pripravljeni le za eno narodno skupnost, kar bi bilo protiustavno.

Med ukrepi je novomeški župan naštel pogojevanje opravljanja vozniškega izpita s končanim sedmim razredom osnovne šole. Predlogi ne jemljejo denarne socialne pomoči in otroškega dodatka, pač pa prejemanje finančnih sredstev omejujejo z rednim obiskovanjem osnovne šole otrok prejemnikov pomoči.

Predlogi zakonskih sprememb so dobronamerni, je povedal župan Brežic Ivan Molan. Vsem ljudem na socialnem dnu želijo omogočiti normalno življenje in vključenost v družbo, je poudaril.

Na vprašanje, ali so predloge že predstavili poslanskim skupinam, je Macedoni po navedbah STA odgovoril, da jih še niso obiskali, določeni poslanci pa jih že poznajo. Pričakuje pa, da bodo z umeščanjem predlogov v proceduro državnega zbora obiskali vse poslanske skupine in jim predstavili predlagane zakonske spremembe.

M. D.