Občina Šmarješke Toplice praznuje: Bogat program

Šmarješke Toplice (vir: občina)

Občina Šmarješke Toplice v mesecu juniju obeležuje občinski praznik. V počastitev praznika številni in zelo zanimivi dogodki potekajo že od prejšnjega petka. Vrhunec praznovanja pa bo danes, ko bo potekala slavnostna seja Občinskega sveta, kjer bodo podelili tudi občinska priznanja.

Sledil bo koncert Prifarskih muzikantov.

Slavnostna seja občinskega sveta se bo ob 18. uri začela v Kulturni dvorani v Šmarjeti. Slavnostni govornik bo Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo. Na seji bodo podelili občinska priznanja, nagrado in županovo priznanje, razglasili bodo tudi najboljša dela likovnega natečaja »Turistična destinacija Šmarješke Toplice« ter otvorili fotografske razstave ljubiteljskega fotografa Andreja Golčnika.

Na prireditvenem prostoru za občinsko stavbo v Šmarjeti se bo ob 20. uri začel koncert Prifarskih muzikantov. V primeru dežja bo koncert v Kulturni dvorani v Šmarjeti.

Praznična bosta tudi sobota in nedelja

Jutri, v soboto, bodo praznovanje obeležili s čebelarskim pohodom, ki se bo začel ob 9. in bo trajal do 12. ure. Zbirno mesto pohodnikov bo v Šmarjeških Toplicah (Prinovec), sledila bosta obisk lokalnih čebelarjev na poti proti Vinjemu Vrhu in degustacija medenih izdelkov.

Ob 17. uri se bo v Beli Cerkvi začelo srečanje pihalnih orkestrov Dolenjske in Bele krajine. Povorka vseh sodelujočih pihalnih orkestrov iz Športnega parka Bela Cerkev proti vaškemu trgu, kjer bo sledilo skupno preigravanje in druženje.

Ob 18. uri se bo pri gasilskem domu v Šmarjeti začelo 20. nočno gasilsko tekmovanje za pokal Plastoform v Šmarjeti.

Slovesnosti se bodo zaključile v nedeljo.

Terme Šmarješke Toplice bodo za občane občine Šmarješke Toplice odprle zunanje bazene. Kopanje bo cel dan brezplačno (od 9. do 21. ure), s seboj je treba imeti osebni dokument, saj to velja le za tiste, ki imajo stalno prebivališče v občini.

Ob 10. uri bo sveta maša v cerkvi Sv. Marjete v Šmarjeti z možnostjo podelitve zakramenta bolniškega maziljenja.

Ob 11.30 uri bo pri župnišču v Šmarjeti srečanje starejših občanov.

Kdo so letošnji občinski nagrajenci?

Na današnji slavnostni seji bodo podelili tudi priznanja občine. Prejemniki bodo naslednji:

1. Priznanje župana: Prejela ga bo družina Ivančič iz Dolenjega Kronovega, ki vsa leta vzorno ureja okolico cerkve sv. Nikolaja. Turistom, ki si želijo ogledati notranjost cerkve, to odklenejo, na voljo so jim tudi za pogovor in predstavitev cerkve. Ob večjih praznikih pogostijo udeležence maše.

2. Priznanje: Ivana Jeglič Košiček iz Gorenje vasi pri Šmarjeti, ki je aktivna članica Društva podeželskih žena Šmarjeta, vedno pripravlja dobrote za društvene pogostitve znotraj in izven meja občine. Vedno je pripravljena pomagati pri organizaciji dogodkov in delavnic. Je tudi aktivna članica Društva upokojencev Šmarjeta, kjer je opravljala tudi delo tajnice. Funkcijo blagajničarke je opravljala tudi pri Prostovoljnem gasilskem društvu Šmarjeta. Mnogi jo poznajo kot učiteljico v osnovni šoli, sedaj v času upokojitve pa je prevzela skrb za gospo Marijo Žveglič, ki danes šteje že 100 let.

3. Nagrada: Peter Selak iz Vinice pri Šmarjeti – Mnogi ga poznajo kot dolgoletnega predsednika krajevne skupnosti Šmarjeta, kjer si je skupaj z močno ekipo aktivno prizadeval za uresničitev mnogih projektov, ki so v veliki meri izboljšali kakovost bivanja krajanov Šmarjete in tudi ostalih krajev. Zelo pomembno vlogo je odigral pri ustanovitvi nove Občine. Bil je namreč na čelu ekipe, ki se je trudila s političnim udejstvovanjem in pisanjem elaboratov upravičenosti ustanovitve nove občine. V preteklosti in tudi še danes, ogromno svojega prostega časa nameni društveni dejavnosti. Bil je predsednik Društva vinogradnikov Šmarjeta in tudi danes je eden izmed najbolj aktivnih članov, tako pri sekciji vinogradnikov kot salamarjev. Peter je še v času krajevna skupnosti sodeloval in zasnoval šmarješko kulturno dvorano, skupaj z vso opremo in ozvočenjem in ne mine občinska ali društvena prireditev brez njega v komandni sobi za mešalno mizo, kjer z velikim veseljem vedno znova vestno skrbi za ozvočenje, za luči, za ogrevanje ipd.

4. Priznanje: Vinko Bobič iz Sel pri Šmarjeških Toplicah – Od prve vaje godbe naprej vseskozi sodeluje pri vseh aktivnostih društva, vedno z željo in optimizmom, popolno voljo tako do igranja instrumenta, kot tudi za pomoč pri organizaciji dogodkov. Vedno pa je vzor tudi ostalim, predvsem mlajšim članom društva. Vedno najde čas za sodelovanje pri aktivnostih celotne skupnost, včasih je bilo to pri urejanju skupne infrastrukture v krajevni skupnosti Bela Cerkev, v zadnjem času pa predvsem pri društvenem delovanju. Je prejemnik znaka za 50. letno aktivno delovanje v PGD Bela Cerkev, tudi prejemnik državnega odlikovanja III. stopnje, dosegel je gasilsko izobrazbo s činom nižjega častnika II. stopnje. Je aktiven član tekmovalne skupine starejših gasilcev in mentor ekipe starejših gasilk. Zahvala mu gre za organizacijo tekmovalnih enot starejših gasilk in gasilcev, kakor tudi za nudenje prostora za izvedbo treningov. Zna združiti želje in interese članov in članic v tretjem življenjskem obdobju in jih navdušiti za druženje in tekmovanja, na katerih dosegajo zavidljive rezultate.

5. Priznanje: PGD Zbure – Prostovoljno gasilsko društvo Zbure je bilo ustanovljeno leta 1949 in letos obeležujejo 70. obletnico delovanja. Skozi leta so predvsem z lastnimi sredstvi, pridobljenimi prispevki krajanov Zbur in okoliških vasi nakupili gasilsko orodje in opremo, starejša vozila so zamenjala nova vozila, v letu 2000 so pridobili gasilsko cisterno, katera še danes služi svojemu namenu. Vse tekmovalne enote so bile skozi vsa obdobja zelo uspešna, društvo se lahko pohvali z vsakoletnimi nastopi najmlajših gasilcev. Posebno pozornost pa si zasluži tekmovalna ekipa članov B, ki že 30 let tekmuje v isti sestavi. Omenjena ekipa predstavlja tudi večino operativne enote, ki s svojimi izkušnjami in požrtvovalni delom daje zgled mlajšim generacijam.

C. R.