Občina Črnomelj odslej tudi Branju prijazna občina

Listino sta v imenu župana in občine prevzela podžupan Jaka Birkelbach (tretji z leve) in direktorica Knjižnice Črnomelj Anja Panjan (druga z leve). (vir: občina)

Naziv Branju prijazna občina je Občina Črnomelj prejela v petek, v Ljubljani, ob začetku dneva odprtih vrat slovenske kulture, bolj znanem kot Ta veseli dan kulture.

Na razpisan javni natečaj za pridobitev naziva se je občina prijavila v sodelovanju s Knjižnico Črnomelj, listino pa sta v imenu župana in občine prevzela podžupan Jaka Birkelbach in direktorica Knjižnice Črnomelj Anja Panjan.

Bralna kultura je v občini Črnomelj pomembnega pomena in občina jo podpira na različne načine. Od podpore Knjižnici Črnomelj do sodelovanja na raznih tematskih prireditvah, ki jih občina tudi finančno podpira.

Od leta 2021 so po občini Črnomelj dostopne tudi Knjigobežnice, katerih lokacije najdete na tej povezavi.

Podeljevanje nazivov je namenjeno spodbujanju aktivnosti v lokalni skupnosti za izboljšanje bralne pismenosti in kulture, podeljujejo pa jih Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo RS za kulturo. Letos je naziv na novo pridobilo 6 občin, 14 pa jih je status Branju prijazna občina podaljšalo.

A. L.