Ob vstopu s Hrvaške od danes v 14-dnevno karanteno

Most čez reko Kolpo na Vinici pri Črnomlju (Mejni prehod, vir: policija.si)

Slovenskim državljanom, ki se od danes naprej vračajo s Hrvaške, bo odrejena obvezna 14-dnevna karantena. Odlok ima tudi številne izjeme, ki med drugim vključujejo dnevne in tedenske migrante, šolarje, lastnike nepremičnin in plovil ter vse, ki opravljajo neodložljive opravke.

Ob prehodu meje je potrebno pokazati ustrezno potrdilo.

Vlada je odločitev o spremenjenem režimu glede prehajanja meje s Hrvaško sprejela pretekli četrtek, državljanom pa do ponedeljka zvečer dala čas, da se vrnejo s Hrvaške. Državo je namreč s petkom uvrstila na tako imenovani rdeči seznam, na katerem se je znašla, ker je število okuženih s koronavirusom tam preseglo mejo 40 okuženih na 100.000 prebivalcev.

Karantena na meji ne bo odrejena dnevnim in tedenskim migrantom s Hrvaške, voznikom tovornih vozil in delavcem v mednarodnih prevozih, diplomatom, vsem, ki bodo med državama prehajali zaradi šolanja, tistim, ki bodo odšli na pogreb, zaradi vzdrževanja stikov z ožjimi družinskimi člani, zaradi neodložljivih osebnih opravkov in nekaterim drugim izjemam, ki se morajo v določenem času vrniti v Slovenijo oziroma na Hrvaško. Med izjemami so tako tudi lastniki nepremičnin in plovil na Hrvaškem, ki se morajo v 48 urah vrniti v Slovenijo.

Na mejnih prehodih s Hrvaško je Slovenija v ponedeljek zabeležila manjšo obremenitev od pričakovane, po ocenah pa naj bi bilo ponedeljek na Hrvaškem še okrog 50.000 slovenskih turistov.

Vlada bo po besedah notranjega ministra Aleša Hojsa spremljala stanje okužb v sosednjih državah. V primeru, da se bodo razmere na Hrvaškem izboljšale, bo Slovenija Hrvaško spet uvrstila na rumeni seznam, s čimer bi tja lahko odšli tudi tisti, ki svoj dopust na Hrvaškem načrtujejo sredi septembra.

C. R.