Nova fontana vina: Šmarješki izvir cvička

Šmarješki izvir cvička (vir: VisitDolenjska.eu)

Pred dnevi so v Šmarjeti tudi uradno otvorili novo vaško središče, kjer so odprli tudi novo fontano vina, ki so jo poimenovali Šmarješki izvir cvička. Izvir bo predstavljal enega vodilnih slovenskih turističnih produktov iz naše regije, so zapisali na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki so projekt tudi delno sofinancirali.

Izvir cvička sestavlja kovinsko lesena konstrukcija v obliki osemkotnika, ki je skupaj s streho in pultom postavljena na lesenem podestu v celoti premična. Na lesenem pultu je pet kovinskih avtomatiziranih točilnih naprav, štiri so namenjene degustaciji vin, iz zadnje pa priteče voda.

Na Izviru so na voljo najboljša vina z okoliških vinorodnih goric, obiskovalci pa boste poleg cvička srečali s tremi glavnimi sestavinami tega dolenjskega posebneža – modro frankinjo, žametno črnino/kraljevino in dolenjskim belim.

Poleg Izvira cvička se nahaja tudi mobilna prodajalna degustacijskih kozarcev, spominkov in drugih lokalnih izdelkov, divji kostanji na trgu pa nudijo odlično zavetje številnim degustacijam in ostalim manjšim dogodkom.

Nosilec projekta je Občina Šmarješke Toplice, ostali partnerji v projektu so: Društvo vinogradnikov Šmarjeta, Društvo vinogradnikov Vinji vrh – Bela Cerkev, Mlin Košak in Jože Košak s. p.

Projekt so izvedli v okviru operacije Lokalno je aktualno, namen je predvsem učinkovita raba lokalnih virov, saj so v projekt vključeni lokalni vinogradniki in vinarji, ki bodo osrednji dobavitelji vina za Šmarješki izvir cvička (lokacija v urbanem središču oz. vaškem jedru v Šmarjeti). Hkrati bodo s projektom spodbujali tudi ostale ponudnike k povezovanju in sodelovanju.

Vrednost projekta je bila ocenjena na 139.575,33 evra, od tega je bilo iz Evropskega sklada za regionalni razvoj pokritih 80 % upravičenih stroškov, to je 90.718,21 evra.

C. R.