Ob koncu tedna prijeli 171 migrantov in 6 tihotapcev

Fotografija je simbolična.

Ob koncu tedna so slovenski policisti obravnavali 171 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo, od tega so jih 17 v Slovenijo vrnili italijanski varnostni organi. Največ nezakonitih migrantov so prijeli na območju Policijske uprave (PU) Novo mesto, kar 101 tujca. Skupno so policisti prijeli še 6 tihotapcev – dva državljana Kosova, enega Albanije, dva Bolgarije in enega Romunije – vse na območju PU Novo mesto.

PU Novo mesto: Prijeli 101 migranta in 6 tihotapcev

Petek: 67 migrantov in 3 tihotapce

V petek zjutraj so policisti na Gornji Težki vodi prijeli 12 migrantov, in sicer sedem državljanov Bangladeša in pet državljanov Pakistana. Še enega državljana Bangladeša so nekaj kasneje prijeli v Birčni vasi.

Vodnik službenega pa je v petek, nekaj po 11. uri, pri Šutni (občina Krško) odkril in prijel 41 migrantov, od tega 39 državljanov Bangladeša in dva državljana Pakistana. Zvečer so v Gotni vasi policisti ustavili kombinirano vozilo in osebni avtomobil italijanskih tablic. V vozilih je bil 13 tujcev, od tega 12 državljanov Afganistana in državljan Pakistana, ki so prišli čez državno mejo na nedovoljen način. Policisti so odvzeli prostost še voznikoma in spremljevalcu, dva sta državljana Kosova, en državljan Albanije, in jih osumili kaznivega dejanja nedovoljene pomoči pri prehajanju državne meje.

Sobota: 10 migrantov in 2 tihotapca

V soboto dopoldne so policisti na mejnem prehodu za mednarodni železniški promet v Dobovi pri  mejni kontroli vlaka, ki je potoval proti Hrvaški, zalotili državljana Irana, za katerega so ugotovili, da so ga slovenski policisti že trikrat obravnavali zaradi nezakonitega prehoda državne meje. V Slovenijo naj bi vstopil izven mejnih prehodov nekje na Primorskem.

Pri Bojancih so prijeli dva državljana Maroka. Zvečer so policisti pri Mokricah ustavili kombinirano vozilo nemških tablic, v katerem je bilo 7 državljanov Irana, ki sta jih vozila dva državljana Bolgarije.

Nedelja: 24 migrantov in tihotapca

V nedeljo zjutraj so nad Ponikvami brežiški policisti prijeli dva državljana Pakistana. V bližini Javorovice so policisti iz Šentjerneja opazili sumljivega enoprostorca avstrijskih tablic. Vozil ga je državljan Romunije, v avtu pa je imel 9 tujcev, od tega šest državljanov Irana in tri državljane Irana, ki so v Sloveniji prišli nezakonito.

V Novem mestu na železniški postaji so prijeli državljana Maroka, na katerega so policiste opozorili uslužbenci železnic. V kraju Špeharji (občina Črnomelj) so popoldne prijeli državljana Maroka, pri naselju Purga (Adlešiči) dva državljana Afganistana, pri Daljnih njivah (občina Črnomelj) pa 7 tujcev, in sicer štiri tujce iz Alžirije in tri iz Maroka. Zvečer so v kraju Vrhgora črnomaljski policisti prijeli državljana Maroka in državljana Libije.

Postopki s tujci še niso zaključeni.

PU Ljubljana: Prijeli 30 migrantov

Migranti, Borovec pri Kočevski Reki, 7. 9. 2020 okoli 12.30 (foto: bralec)

Od petka do nedelje, do 6. ure, so policisti na območju Kočevja in Ljubljane izsledili in prijeli 30 tujcev  (državljanov Alžirije, Pakistana  in  Afganistana),  ki so nezakonito  prestopili  državno mejo. Postopki policistov s tujci še niso zaključeni.

Včeraj niso prijeli nobenega, danes okoli 12.30 ure pa je bila skupina migrantov po poročanje bralcev videna na območju Borovca pri Kočevski Reki.

PU Koper: Obravnavali 27 oseb

Na območju PU Koper so policisti od petka 4. 9. 2020 od 6. do danes, do 6. ure, obravnavali 27 oseb (17 so vrnili italijanski varnostni organi). Na območju Ilirske Bistrice so obravnavali 14 oseb, Kozine 9 in Kopra 4.

Prijeti so se izrekli za državljane Turčije (14), Nepala (5), Iraka (4), Albanije (2) in po en Afganistana in Kosova. Postopki s prijetimi še potekajo.

PU Maribor: Prijeli 4 migrante

V petek so ormoški policisti okrog 6. ure obravnavali nedovoljen prehod čez državno mejo in pri tem prijeli 4 državljane Maroka. Po končanem postopku so tujce vrnili hrvaškim varnostnim organom.

PU Murska Sobota: Prijeli 9 migrantov

Na območju Lendave so prijeli 9 državljanov Iraka. Po končanih postopkih so jih predali hrvaškim varnostnim organom.

Iz ostalih policijskih uprav o prijetih ne poročajo.

C. R.