Ob koncu tedna prijeli 164 ilegalcev in dva tihotapca

Od petka do ponedeljka, do 6. ure, so slovenski policisti prijeli 164 ilegalcev in dva tihotapca, od tega 64 na območju PU Novo mesto (največ v Beli krajini), 49 na območju PU Ljubljane (večino na Kočevskem), 42 na območju PU Koper, 7 pri Tepanjih in 2 v Žetalah. Prijeli so še 2 tihorapca, državljana Srbije, ki so ju priprli.

PU Novo mesto: Prijeli 64 ilegalcev

V Beli krajini in na Dolenjskem ter delno v Posavju so prijeli 57 ilegalcev, 7 jih je mejo nameravalo prestopiti s skrivanjem v tovornjakih in pod lokomotivo.

Ilegalce so prijeli: v Dolenji vasi pri Črnomlju, na cesti proti Koprivniku, pri Semiču, v Rožnem Dolu, v Črmošnjicah nad Semičem, na Gabru, v kraju Potoke pri Rožnem dolu, Trebnjem, Križevski vasi, Metliki, Žvirčah, Mostecu, Pristavi pri Leskovcu,  Slovenski vasi in na Obrežju.

Prijeti so se izrekli za Alžirce, Indijce, Pakistance, Bangadešce, Eritrejce in Sudance. Postopki s tujci še niso zaključeni, so sporočili s PU Novo mesto.

PU Ljubljana: Prijeli 49 ilegalcev

Včeraj so v Kočevju prijeli 31 ilegalcev. V soboto so prijeli še 18 ilegalcev, od tega šest v Kočevju, Starem Logu in Slavskem Lazu in šest v Ljubljani. Vsi prijeti so se izrekli za državljane Afganistana, Pakistana, Bangladeša, Indije, Maroka in Alžirije. Postopki še niso končani.

PU Koper: Prijeli 42 ilegalcev in tihotapca, državljana Srbije

Na območju Ilirske Bistrice so jih prijeli 21, Kozine 12 in Pirana 5. Od tega jih je 12 izrazilo namero, da bodo v Sloveniji zaprosili za azil, zato so jih odpeljali v azilni dom, ostale bodo vrnili hrvaškim varnostnim organom.

V Kozini so v petek popoldne ustavili vozilo Kia Sportage, v vozilu pa so bili voznik, 21-letni državljan Srbije, in 4 Eritrejci. Za voznika so odredili pripor. Prijeti so se izrekli za državljane Sirije (13), Pakistana (11), Afganistana (8), Eritreje (4) in po en Alžirije in Irana.

PU Celje: Prijeli 7 ilegalcev in tihotapca – državljana Srbije

V soboto zjutraj je policijo občan obvestil, da je v Tepanju iz osebnega vozila izstopilo več ljudi, najverjetneje ilegalcev. 35-letni srbski voznik je zaradi poškodbe vozila zapeljal z  avtoceste  in  v naselju na območju Tepanja odložil 7 državljanov Bangladeša. Kmalu so ga prijeli in mu odvzeli prostost, državljanu se »iskreno zahvaljujejo« za obvestilo. Bangadešci so zaprosili za azil.

PU Maribor: Prijeli 2 ilegalca

V nedeljo okoli 16. ure so v bližiini gozdarske koče Tisovec v Žetalah prijeli dva Turka. Vrnili ju bodo hrvaškim varnostnim organom.

Iz drugih policijskih uprav o prijetih ne poročajo.

C. R.