Ob koncu tedna na stotine ilegalnih migrantov

Ilegalni migranti, Rosalnice-Metlika, 27. januar 2024. (vir: FB)

S Policijske uprave Novo mesto so sporočili, da so ob koncu tedna obravnavali 372 ilegalnih migrantov, ki so nezakonito prestopili državno mejo.

V Posavju so obravnavali 311 ilegalcev, v Beli krajini 49. Še 12 so jih prijeli med tihotapljenjem, kjer so prijeli še štiri tihotapce.

Na območju PP Črnomelj (Žuniči, Vinica, Preloka, Miliči) so obravnavali 24 ilegalcev (16 državljanov Sirije in 8 državljanov Maroka).

Na območju PP Metlika (Metlika, Rosalnice) so obravnavali 25 državljanov Sirije.

Na območju PP Brežice (Dobova, Obrežje, Rigonce, Slovenska vas, Loče, Rakovec, Jereslavec, Kapele, Čatež ob Savi, Obrežje, Bračna vas, Ribnica, Brežice, Velika Dolina, Jesenice) so obravnavali:

  • 180 državljane Sirije
  • 65 državljanov Maroka
  • 17 državljanov Afganistana
  • 10 državljanov Nepala
  • po 6 državljanov Bangladeša in Pakistana
  • po 5 državljanov Šrilanke in Rusije
  • po 4 državljane Egipta in Alžirije
  • po 3 državljane Jemna in Konga
  • 2 državljana Turčije in
  • 1 državljana Kameruna.

Prijeli štiri tihotapce in 12 tujcev, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo

V petek, 26. januarja, popoldne so policisti na Drnovem kontrolirali voznika osebnega avtomobila Volkswagen touran in ugotovili, da 21-letni voznik in 20-letni potnik, oba državljana Kosova, v prtljažniku vozila prevažata 2 državljana Turčije, ki sta nezakonito vstopila v Slovenijo.

Črnomaljski policisti so včeraj, v nedeljo, 28. januarja, nekaj po 14. uri iz smeri Črnomlja proti Lokvam ustavljali voznika osebnega avtomobila Audi Q7 irskih registrskih oznak. Kršitelj znakov policistov ni upošteval, s pospešeno hitrostjo je nadaljeval z nevarno vožnjo, nevarno prehiteval in vijugal po cesti. Na območju Podturna so policisti uporabili sredstvo za prisilno ustavljanje motornih vozil stinger in nevarnemu vozniku preprečili nadaljnjo vožnjo. Ko je prevozil stinger je voznik poizkušal peš pobegniti, vendar so ga prijeli. Ugotovili so, da gre za 36-letnega državljana Romunije, s stalnim prebivališčem v Veliki Britaniji, ki je v vozilu prevažal 6 državljanov Sirije, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo.

Ponoči pa so na Obrežju ustavili voznika osebnega avtomobila Renault megane romunskih registrskih oznak. Med postopkom so ugotovili, da 36-letni državljan Romunije prevaža 4 državljane Turčije, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo.

Državljanom Kosova in Romunije so odvzeli prostost, jih pridržali in jim zasegli vozila. S kazenskimi ovadbami zaradi kaznivih dejanj prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države jih bodo privedli k preiskovalnemu sodniku.

Policijski postopki z državljani Turčije in Sirije ter ostalimi obravnavanimi ilegalnimi migranti še niso zaključeni.

Audi Q7
Audi Q7, ki so ga zaznali med Črnomljem in Lokvami. Pri Podturnu so ga ustavili s stingerjem. (vir: PU Novo mesto)

A. L.