Ob 10. uri začetek izredne parlamentarne seje o migracijah

Ob 10. uri se bo v državnem zboru začela izredna seja, kjer bodo predstavniki odločali o zahtevi poslancev SDS, NSi in SNS, naj Slovenija ne pristopi k sprejetju t. i. globalnega dogovora o migracijah. Vlada pa je prejšnji teden sklenila, da bo to, navkljub skorajda plebiscitarnemu nasprotovanju državljanov in državljank, – podprla.

Vladajoči so napovedali, da bo Slovenija decembra v Maroku kljub nasprotovanju opozicije in večinske javnosti pristopila k dogovoru.

Poslanci SDS, NSi in SNS so v zahtevi za sklic današnje seje predlagali, naj državni zbor vladi priporoči, da nasprotuje dogovoru o migracijah in o vseh mednarodnih aktih o meddržavnih migracijah predhodno seznani slovensko javnost in DZ. Priporoči naj ji še, da v institucijah EU in ZN spodbuja iskanje rešitev za odpravljanje vzrokov migracij. Vendar pa je odbor za zunanjo politiko z večino članov iz vrst vladajočih strank v petek zavrnil predlog teh priporočil, tako da danes ne bo glasoval o njih.

V SDS dogovoru nasprotujejo, ker izenačuje zakonite in nezakonite migracije, ukinja meje in pospešuje migracije. V NSi navajajo, da dogovor ne naslavlja vzrokov za migracije v izvornih državah. Zahtevali so tudi prevod dokumenta v slovenščino.

Doslej je že znano, da dogovora decembra v Marakešu zagotovo ne bodo podprle ZDA, Madžarska, Avstrija, Češka in Bolgarija. V več drugih državah pa se še odločajo o tem.

Ob 10. uri je pred parlamentom napovedan javni protest proti sprejemu t. i. marakeškega globalnega sporazuma. Ankete kažejo, da večina državljanov v Sloveniji temu sporazumu nasprotuje.

Organizatorji pozivajo, naj udeleženci protesta s seboj prinesejo zgolj slovenske zastave.

C. R.