O nemškem nadzorniku v Krkinem nadzornem svetu tudi z mediacijo

Vir: krka.si

Iz Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) so sporočili, da je Krka, d. d., po povabilu sodišča dala soglasje k mediaciji v primeru izpodbijanja imenovanja nadzornika Hansa-Helmuta Fabryja, ki je sicer nemški državljan.

VZMD je že pred časom na novomeško okrožno sodišče vložil tožbo, s katero izpodbijajo imenovanje Hansa-Helmuta Fabryja za člana nadzornega sveta družbe Krka iz Novega mesta, pri čemer so želeli doseči tudi začasno odredbo. S to bi Fabryju preprečili vpogled v natančnejše podatke o Krkinem poslovanju. Okrožno sodišče v Novem mestu je izdajo začasne odredbe zavrnilo, zdaj predlagajo postopek mediacije.

Razlogi za nasprotovanje Hansu-Helmutu Fabryju kot članu Krkinega nadzornega sveta so v tem, da je bil povezan s skupino Novartis, družbo GlaxoSmithKline in družbo Stada, ki so Krkine konkurenčne družbe.

V VZMD so Fabryjemu imenovanju nasprotovali že julija, ko je Slovenski državni holding (SDH) predlagal njegovo imenovanje. SDH vodi italijanska državljanka Lidia Glavina, izbranka zdajšnje vlade, SDH pa je nato za člana nadzornega sveta Krke, d. d., predlagal povsem neznanega kandidata, do katerega se delničarji in strokovna javnost niso mogli opredeliti, prebrane reference pa so kazale, da je bil v preteklosti močno vpet v neposredno konkurenčno podjetje Sandoz, del skupine Novartis.

V VZMD zdaj upajo, da bodo s postopkom mediacije uspešno razrešili spor ter preprečili potencialno oškodovanje družbe Krka in posledično 52.287 njenih delničarjev.

C. R.