Novosti za vrtnarije, drevesnice in cvetličarne

Fotografija je simbolična.

Vlada je prisluhnila državljanom in včeraj dopolnila odlok, ki določa način in časovne omejitve pri prodaji blaga in storitev. Na seznam je uvrstila vrtnarije, drevesnice in cvetličarne. Od danes dalje so te lahko odprte. Vendar je tudi tu potrebna dosledna uporaba tako zaščitne opreme kot upoštevanje ohranjanja varne razdalje do drugih oseb. 

Vrtnarije, drevesnice in cvetličarne imajo namreč v tem času veliko pridelkov (npr. sadike zelenjave, sadike sadja, sadike okrasnega cvetja…), ki so vezane na sezonsko prodajo. V vzgojo teh rastlin je bilo vloženega veliko sredstev in dela, kar bi lahko zaradi neprodaje propadlo.

Vlada je odobrila tudi izvajanje gradbenih v ali na nenaseljenih gradbiščih, hišah oziroma stanovanjih, pri izvajanju katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki.

Pri tem opozarjajo, da je treba upoštevati namen odloka, ki je v veljavi izključno in v prvi vrsti zato, da se čim bolj zavaruje zdravje in življenje ljudi v boju z epidemijo virusne okužbe COVID-19.

Zato je tudi nujna dosledna uporaba tako zaščitne opreme (maske, rokavice…), kot upoštevanje ohranjanja varne razdalje do drugih oseb.

Pri obiskih vrtnarij, drevesnic in cvetličarn je treba dosledno upoštevati, da če te storitve niso zagotovljene v občini prebivališča, je dostop dovoljen v drugo občino, vendar le do najbližje dostopne storitve po javni cesti ali javni poti.

Ob tem spomnimo. Nakupe v živilskih prodajalnah lahko med 8. in 10. uro opravljajo izključno ranljive skupine (upokojenci, nosečnice, invalidi) in nihče drug. Upokojenci lahko opravijo nakup samo v tem času.

Prepoved obratovanja ob nedeljah velja za vse prodajalne, razen lekarn in bencinskih servisov, torej tudi za tiste, ki lahko sicer svobodno določijo obratovalni čas.

Vlada je včeraj v odlok dodala še novo izjemo glede minimalnega odpiralnega časa, in sicer za srednja in velika podjetja, ki so pred epidemijo obratovala manj kot 10 ur. Tukaj gre za majhne prodajalne izven mest, s katerimi upravljajo srednja in velika podjetja, ki so bila prisiljena v podaljševanje obratovalnega časa.

Upoštevajmo ukrepe. Ostanimo zdravi.

C. R.