Novomeški vrtci bodo v večini prihodnji teden odprti

Fotografija je simbolična. (Foto: arhiv)

Mestna občina Novo mesto je sporočila, da bodo v prihodnjem tednu vrtci zaradi potrebe po varstvu predšolskih otrok v večini odprti. Vodje novomeških vrtcev so se organizirale in pridobile informacijo od vseh večjih zaposlovalcev v Mestni občini Novo mesto, ki so sporočili, da bodo predvidoma v počitniškem času vsa večja podjetja delovala nemoteno.

To posledično pomeni, da v večini starši in skrbniki spadajo v kategorijo tistih, ki za varstvo nimajo drugih možnosti, kar je v skladu z vladnimi priporočili o tem, po kakšnem ključu se starši in skrbniki odločajo o potrebi za varstvo otrok v času epidemije.

 V skladu s tem bodo zaradi potrebe po varstvu novomeški vrtci delovali nemoteno. Glede na informacije ravnateljev vrtcev širše regije je v jugovzhodni Sloveniji stanje v vrtcih dobro, zato v tem trenutku ni potrebe po večinskem zaprtju vrtcev.

V primeru, da bo v katerem koli vrtcu stanje spremenjeno, bodo vodje vrtcev vse starše in skrbnike otrok o spremembi tudi pravočasno obvestile, so sporočili z mestne občine.

Resorno ministrstvo je sicer objavilo, da so vrtci zaradi poslabšanja epidemiološkega stanja v državi od ponedeljka, 26. oktobra 2020 zaprti, predvidoma za en teden. Ukrep je namenjen zajezitvi širjenja okužb z novim virusom SARS-CoV-2. V času zaprtja vrtcev so starši otrok, ki ne bodo v vrtcu, plačila za vrtec oproščeni!

Za starše, ki morajo v naslednjem tednu delati, delodajalec pa jim dela ne more omogočiti na daljavo, pa lahko župani sprejmejo sklep, s katerim določijo izjemo od zaprtja vrtcev in organizirajo delovanje vrtca v minimalnem obsegu, ki je namenjen samo staršem, ki nujno potrebujejo varstvo otrok.

Pri odločanju o izjemah je potrebno upoštevati trenutno epidemiološko stanje  v občini in dosedanje epidemiološko stanje v vrtcu, prav tako pa tudi vse predvidene ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki jih je izdal Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Na podlagi obvestila mestne občine, ki smo ga objavili, je moral župan sklep, s katerim je določil izjeme od splošnega zaprtja vrtcev, posredovati Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Je pa pri tej odločitvi samostojen.

M. D.