Novomeški polmaraton: Tekli so kot za stavo

Novomeški polmaraton, 6. oktober 2019.

V Novem mestu je ta konec tedna potekal 2. Novomeški polmaraton, ki je v lepem vremenu več kot uspel. Skupaj je nastopilo 800 tekačev, kar je 100 več kot lani. Od tega dobra polovica v polmaratonu, preostali pa v rekreativnem teku na 6,5 kilometra.

V soboto se je na različnih krajših razdaljah pomerilo še 400 otrok in mladih, kar je precej več kot lani.

Na 21-kilometrski polmaratonski razdalji je slavil Mitja Krevs iz Mirne Peči.

Med moškimi je na 21-kilometrski polmaratonski razdalji slavil Mitja Krevs iz Mirne Peči, ki je tako ubranil lanskoletno zmago. 300 metrov daljšo razdalji kot lani je pretekel v eni uro in osem minut. Med ženskami je slavila madžarska olimpijka Tünde Szabo, ki je za progo potrebovala eno uro in 20 minut. Na rekreativnem teku je med moškimi slavil Tomaž Sešlar (22 minut in 28 sekund), med dekleti pa Breda Škedelj s časom 25 minut in 25 sekund.

Tekači so startali pred zavarovalnico Sava, pred šmihelskim mostom zavili desno, tekli čez krožno križišče pri Mercator centru, nato skozi krožno križišče pri Krki, kjer je proga za nekaj sto metrov zavila proti Qulandii, nato pa nazaj mimo Krke in po Seidlovi ulici v center. Tam so rekreativni tekači zaključili svoj tek, polmaratonci pa se podali še na dodatnih 15 kilometrov poti.

Tekli so čez šmihelski most, mimo Srebrnič, čez leseni most v vasi Loke, mimo Komunale Straža v Straži, nato pa nazaj čez Češčo vas, Groblje, ob Krki mimo tovarne Ursa in nazaj proti centru, kjer jih je na cilju pričakala navdušena množica navijačev.

Na splošno bi lahko rekli, da ima novomeški maraton vse, kar imajo veliki. Glede na lani je organizacija še napredovala, proga je bila tudi bolje označena.

Nekoliko je letos zmotilo, da tekačem ob 21-kilometrski progi poleg izotoničnih napitkov in vode na voljo skorajda ni bilo okrepčil v obliki sadja, čokolade in podobno (slednje je naša ekipa zasledila le na okrepčevalnici tik pred ciljem), pa tudi, da se na prireditvi v veliki meri oglašuje alkohol, ki vsaj po našem mnenju ne sodi na športne prireditve. Tako je bilo ob štartno-ciljni ravnini mogoče ves dan opazovati velik, napihnjen plastični model litra cvička (pol litra cvička je vsak tekač dobil tudi v štartnem paketu), ob cilju pa je tekače kot nagrada pričakalo pivo, ki je bilo sicer resda brezalkoholno.

C. R.