Novomeški kriminalisti vložili ovadbo zoper osumljenca prevare s toplotnimi črpalkami

Fotografija je simbolična. (vir: pixabay.com)

Novomeški kriminalisti so podali kazensko ovadbo zoper osumljeno pravno osebo in njenega 37-letnega zastopnika zaradi utemeljenega suma, da sta preslepila več oškodovancev in pri tem pridobila za več kot 100.000 protipravne premoženjske koristi.

Preslepila naj bi jih z obljubo o dobavi toplotne črpalke za ogrevanje, do česar pa ni prišlo.

S Policijske uprave Novo mesto so sporočili, da so kriminalisti kazensko ovadbo zoper osumljeni pravno in fizično osebo na novomeško okrožno državno tožilstvo vložili marca. Sumijo ju, da sta storila več kaznivih dejanj poslovne goljufije, kaznivo dejanje kršitve temeljnih pravic delavcev ter zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Po navedbah kriminalistov je osumljeni preko svoje družbe v letu 2023 preslepil več oškodovancev tako, da jim je ponudil dobavo in montažo toplotne črpalke za ogrevanje stanovanjske hiše, kasneje pa do dobav ni prišlo.

S preslepitvijo je dosegel, da so mu oškodovanci izročili gotovino ali jo nakazali na račun družbe, bodisi v obliki predujma ali celotne kupnine. Kljub plačilu in dogovoru za montažo do določnega roka jim osumljeni dogovorjenega in plačanega bodisi delno ali v celoti ni dobavil in zmontiral.

V večini primerov je od oškodovancev z lažnimi navedbami in obljubami prejel plačilo celotne kupnine. Z omenjenimi dejanji je osumljeni svoji družbi pridobil protipravno premoženjsko korist v skupni višini več kot 100.000 evrov in za isti znesek oškodoval kupce.

V predkazenskem postopku je nadalje ugotovljeno, da je osumljenec nezakonito razpolagal s finančnimi sredstvi družbe in si pridobil protipravno premoženjsko korist v višini več kot 60.000 evrov. Kriminalisti so ugotovili tudi kršitve delovnopravne zakonodaje in ugotovili oškodovanje ene zaposlene osebe za več kot tisoč evrov.

Predkazenski postopek je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Novem mestu. Za dokazovanje kaznivih dejanj so kriminalisti v februarju 2024 na podlagi odredbe pristojnega sodišča opravili hišne preiskave, pri katerih je bila zasežena dokumentacija, ki bo dokaz v kazenskem postopku.

Za kaznivo dejanje poslovne goljufije je predpisana kazen zapora od 1 do 10 let; za kaznivo dejanje kršitev temeljnih pravic delavcev je predpisana denarna kazen in kazen zapora do 3 let, medtem ko je za kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnost predpisana kazen zapora od 1 do 8 let.

M. D.