Novomeški kriminalisti razkrinkali koncesionarje, ki so izdajali lažna covid potrdila

(vir: arhiv)

Policisti novomeške kriminalistične policije so zaključili obsežno kriminalistično preiskavo, v kateri je bilo obravnavanih več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete in korupcije, za katera se storilec preganja po uradni dolžnosti.

Kazniva dejanja so bila povezana z  zlorabami pri izvajanju hitrega antigenskega testiranja na COVID-19 v eni izmed zdravstvenih ustanov na območju Novega mesta.

V predkazenskem postopku je bilo ugotovljeno, da so bila kazniva dejanja storjena v obdobju izvajanja COVID-19 ukrepov in preprečevanju širjenja te bolezni, natančneje v obdobju od meseca marca 2021 do meseca januarja 2022.

Kaznivih dejanj so utemeljeno osumljene tri zaposlene osebe v eni izmed zdravstvenih ustanov na območju Novega mesta, kjer so kot koncesionarji izvajali hitro antigensko testiranje na COVID-19. Osumljenih pa je bilo tudi 176 oseb, ki so bili v 662 primerih pridobitniki COVID-19 potrdil in s tem osebe, ki jim je bilo brez izvedenega testiranja na COVID-19 omogočeno izpolnjevanje PCT pogoja glede na takratno veljavno zakonodajo.

Za dokazovanje kaznivih dejanj so bila v predkazenskem postopku izvedena številna nujna preiskovalna dejanja po izdanih odredbah pristojnega sodišča, na podlagi katerih so bili pridobljeni dokazi za utemeljitev suma storitve navedenih kaznivih dejanj.

Na pristojno Okrožno državno tožilstvo so bile podane kazenske ovadbe za skupno 414 kaznivih dejanj, v okviru tega 106 za zlorabo uradnega položaja, 106 za ponareditev ali uničenje uradne listine, 176 za ponarejanje listin in skupno 26 koruptivnih dejanja, od tega tri kazniva dejanja jemanja podkupnine, 10 dajanja daril in 4 za sprejemanje koristi za nezakonito posredovanje.

Z obračunom neizvedenih hitrih antigenskih testiranj je bil državni proračun oškodovan za okoli 5200 evrov, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto.

M. D.