Novomeški decembrski program z nekaj novostmi

Veseli december v Novem mestu (foto: VisitNovoMesto.si)

Iz poročila novomeškega župana za novembrsko sejo občinskega sveta je razvidno, da bo osrednje prizorišče letošnjega decembrskega dogajanja Novi trg, napovedanih je nekaj novosti.

Na Novi trg bodo preselili večino, kar se bo dogajalo v veselem decembru, saj Glavni trg prenavljajo. Na Novem trgu nas bodo tako na okrašenem in osvetljenem trgu pričakali drsališče, Pravljična dežela, kulinarična ponudba in brezplačne prireditve s tradicionalnim silvestrovanjem na prostem.

Posledično to pomeni, da bo decembra, v času decembrskega programa, parkiranje na Novem trgu delno onemogočeno.

Župan je v poročilu še zapisal, da bo na Glavnem trgu potekal božični večer in ga bo z Novim trgom prek Rozmanove ulice povezovala Novomeška promenada.

Letošnje novosti pri praznični razsvetljavi bodo okrašen drevored pri Hotelu Krka na Novem trgu, »zvezdnato nebo« nad parkiriščem na Novem trgu in novoletna jelka, ki jo pripravljajo v sodelovanju z upravnikom in podjetniki na Novem trgu.

Delno bosta okrašena tudi Glavni trg in Kandijski most, slovesen prižig lučk pa bo tradicionalno na Miklavžev večer.

PROGRAM – VESELI DECEMBER V NOVEM MESTU

Ponedeljek, 5. 12., Novi trg: V decembru, vse do konca starega leta, bo na Novem trgu postavljeno drsališče. Letos je MO Novo mesto namesto dragega najema ledenih drsališč za enaka sredstva izvedla postavitev drsališča iz umetne mase. To je večje, bolj prijazno uporabnikom, primernejše za otroke in začetnike, trajnostno in energetsko vzdržno, saj ne potrebuje agregata za izdelavo ledu in velike porabe električne energije, vzdrževanje je cenejše in lažje, predvsem pa ostaja v uporabi na različnih lokacijah za vse občane tudi v preostanku leta. Možen bo tudi najem drsalk po simbolični ceni ter ostale športne in zabavne dejavnosti na drsališču.

Ponedeljek, 5. 12., ob 17. uri, Novi trg

Za uvod v Veseli december bo Novo mesto vnovič obiskal sv. Miklavž. Po pozdravu bodo simbolno prižgali praznične luči in razsvetlili mesto. Miklavž bo s spremstvom pozdravil in obdaril vse pridne otroke, pospremil pa ga bo tudi nastop čisto pravih Miklavževih parkljev.

PRAVLJIČNA DEŽELA in OTROŠKI PROGRAM: od 5. do 31. 12., vsak dan, Novi trg

Še ena novost v letošnjem letu bo čisto prava Pravljična dežela, ki jo bomo postavili skupaj z našimi najmlajšimi iz novomeških vrtcev in šol. V čarobnem zimskem okolju bodo otroci lahko raziskovali čarobni gozd, ustvarjali na delavnicah, se popeljali s čarobnim vlakcem, obiskali različne predstave, nastopali pa bodo tudi oni. Seveda nas bo obiskal tudi dedek Mraz.

VEČERNI PROGRAM in KULINARIČNA PONUDBA: od 22. do 30. 12., Novi trg

Bogat izbor brezplačnih koncertov je sestavljen za vse generacije in okuse. V Novo mesto prihajajo Klemen Klemen, Dalaj Eegol, Nipke in Trkaj, po dolgem času napovedujemo tudi veliki koncert skupine Siddharta z gosti Jardier, na božični večer bomo prisluhnili slovenski popevki in božičnim uspešnicam v prav posebni zborovski izvedbi, v večeru Po domače bomo slišali najboljše dolenjske ansamble, kot so ans. Šment, Mladi Dolenjci, Novi spomini in legende Fantje z vseh vetrov. Na predvečer silvestrovega pa vabljeni tudi na otroško silvestrovanje in dobrodelni koncert v sodelovanju z OZRK Novo mesto. Vse prireditve po dopolnjevala bogata kulinarična ponudba.

BOŽIČNI VEČER na Glavnem trgu: nedelja, 24. 12., Glavni trg

Na sveti večer boste obiskovalci lahko obiskali maše polnočnice v obeh mestnih cerkvah in prisluhnili prav posebnemu božičnemu koncertu vokalnega kvarteta na Glavnem trgu.

SILVESTROVANJE na Novem trgu: nedelja, 31. 12., Novi trg

Vrhunec pa prinaša veliko silvestrovanje v Novem mestu, na katerem bodo nastopili domači MRFY, energični TABU in zabavni ansambel Azalea.

Podrobnejši program Veselega decembra je dostopen tukaj: veseli-december-v-novem-mestu/

Z mestne občine pa so sporočili, da bodo parkirni prostori na Novem trgu  zaradi priprav na Veseli december do 22. decembra delno zaprti, od 22. decembra do 5. januarja pa zaprti v celoti.

Novi trg, priprave (foto: MONM, 27. 11. 2017)

C. R.