Novomeška opozicija kritična do županovanja Gregorja Macedonija, župan odgovarja

Rotovž (www.geago.si)

Novomeška svetniška opozicija oziroma občinski odbori SD, SMC, Gospodarsko aktivne stranke, Slovenske nacionalne stranke in Zveze za Dolenjsko so se včeraj vnovič odzvali na županovanje Gregorja Macedonija. Opozorili so, da želijo tako priti do pravih odgovorov, ki jih na sejah občinskega sveta ne dobijo, in da ne obtožujejo. Župan pa odgovarja, da gre za kritiko brez podlage in kritiko zaradi kritike, na vprašanja opozicijskih strank pa da je odgovoril na svetniških sejah.

Novomeški svetniki iz vrst SD, SMC in Gospodarsko aktivne stranke, Srečko Vovko, Mojca Špec Potočar in Alojz Kobe, so se že maja odzvali na napoved Macedonijevega vnovičnega potegovanja za župansko mesto. Na včerajšnji novinarski konferenci pa so povedali, da želijo predstaviti “drugačno resnico od županove” in da so z Macedonijevim odzivom na majska vprašanja dobili zgolj pavšalne odgovore in ne argumentiranih pojasnil.

Ocenili so namreč, da Macedoni v prvem mandatu “ni uresničil niti desetine svojih predvolilnih obljub”. Njegovo delo pa je bilo v primerih, na katere opozarjajo, po njihovi oceni nepregledno, negospodarno in nezakonito. Opozorili so na neuresničene nove razvojne programe in črpanje evropskih sredstev, na pretirano zaposlovanje v občinski upravi, nepotrebno ter nepregledno porabo proračunskega denarja, predvsem za promocijske dejavnosti in odvetniške storitve. Kritični so tudi do ustanovitve novega občinskega Zavoda Novo mesto, zaradi odstopa od projekta Cerod 2 in na domnevne nepravilnostih pri projektu hidravličnih izboljšav vodovodnega sistema Dolenjske ter energetske sanacije javnih zgradb v Mestni občini Novo mesto. Dodali so še pomisleke o ustanovitvi novega javnega podjetja CERO-DBK za ravnanje z odpadki, čeprav v novomeški občini na tem področju že delujeta dve podjetji. Opozorili so še na problem preglobokih posegov neposredno ob starih mestnih hišah pri prenovi novomeškega Glavnega trga, na problem financiranja prenove novomeškega središča in s tem povezanega novomeškega “prometnega kolapsa”.

Kaj odgovarja župan?

Na včerajšnje ponovljene očitke se je danes dopoldne na novinarski konferenci odzval župan Macedoni, ki je kritiko opozicijskih strank zavrnil. Dejal je, da gre za kritiko brez podlage in kritiko zaradi kritike. Trditve opozicije pa razume kot odgovor na njegovo napoved vnovične kandidature na novembrskih lokalnih volitvah.

“Gre za ponavljajoče se pavšalne kritike”, ki jih je “že večkrat javno zavrnil z argumenti in preverljivimi dokumenti”, je poudaril in dodal, da je “vedno pripravljen sprejeti utemeljeno in argumentirano kritiko”. Ocenil je, da je novomeška opozicija navedla “številne neresnične, nepreverjene in zavajajoče informacije”. Dejal je še, da je na vprašanja opozicijskih strank odgovoril na svetniških sejah.

Novinarsko konferenco s podobno vsebino je imela novomeška opozicija že maja in tudi takratni županovi odgovori so bili zelo podobni današnjim.

C. R.