Novomeška bolnišnica dobila dva nova sodobna centra

Fotografija je simbolična (viri: Splošna bolnišnica Novo mesto, arhiv MD)

V novomeški bolnišnici so danes v uporabo predali nove prostore Centra za intenzivno medicino in Centra za endoskopije. Odprtja se je udeležilo okoli dvesto ljudi, med njimi tudi minister za zdravje Aleš Šabeder in novomeški župan Gregor Macedoni.

Šabeder je sicer ob tem priznal, da denarja za naložbe v zdravstvo primanjkuje in da tudi v prihodnjih letih ne bo nič boljše.

Kot je povedala direktorica bolnišnice Milena Kramar Zupan, oba centra predstavljata pomembno strokovno in razvojno naložbo, saj je do zdaj delo obeh centrov potekalo na ločenih lokacijah in v neustreznih prostorih z zastarelo opremo. Spomnila je namreč, da trenutni oddelek interne medicine skupaj z enotami intenzivne terapije in endoskopijami deluje v stari interni bolnišnici, ki je bila zgrajena pred več kot 120 leti, še v času Avstroogorske, in je potrebna temeljite obnove.

Zdaj bodo iz nje počasi izselili oba centra v nove prostore, s čimer bodo vzpostavili pogoje za njeno prenovo.

Naložba je stala skoraj osem milijonov evrov, od katerih je 80 odstotkov prispevalo ministrstvo za zdravje, 20 odstotkov pa sama bolnišnica. Nova centra se nahajata nad novomeško urgenco, na skupni površini 1600 kvadratnih metrov. V Centru za intenzivno medicino, ki bo obravnaval najhujše primere, bo 16 postelj, po potrebi pa lahko dodajo še dve. Oba centra imata najsodobnejšo opremo, o čemer smo se lahko danes novinarji prepričali tudi sami, in sta po besedah Kramar Zupanove povsem evropsko primerljiva. “Vse to nam daje novo dimenzijo dela, nov zagon ter upanje in vero, da v zdravstvu vendarle ni vse tako črno in brezupno,” je dejala.

Odprtja, se je, kot rečeno, udeležil tudi minister za zdravje Aleš Šabeder, ki je naložbo izpostavil kot eno izmed dobrih zgodb v našem zdravstvu, ki bo mogoče pripomogla k temu, da se bo o slovenskem zdravstvu začelo govoriti bolj realno. Na ministrstvu po njegovih besedah pri takšnih naložbah vedno radi priskočijo na pomoč, čeprav so sredstva, ki jih imajo na voljo, preskromna. Ob tem je dodal, da sredstev za naložbe v prihodnjih letih najverjetneje ne bo nič več, kot zdaj.

Splošna bolnišnica Novo mesto je četrta največja bolnišnica v Sloveniji. Letno oskrbi okoli 160.000 ljudi, od tega več kot 30 odstotkov ljudi zunaj dolenjske regije, predvsem kočevske, posavske in ljubljanske.

Ob odprtju novih centrov.

C. R.