četrtek, 18 julija, 2024
Doma Dolenjska Novo mesto: V stavbi na Glavnem trgu bo 8 novih najemnih stanovanj

Novo mesto: V stavbi na Glavnem trgu bo 8 novih najemnih stanovanj

Novomeška občina bo stavbo na Glavnem trgu preuredila za 8 najemniških stanovanj in 3 poslovne prostore. (vir: google.si/maps)

Stavbo na Glavnem trgu 2, ki je v 19. stoletju predstavljala sedež novomeške poštne službe, bodo obnovili. Na površini 1800 kvadratnih metrov bodo za najem uredili 8 stanovanj in 3 poslovne prostore.

Celotna vrednost rekonstrukcije stavbe znaša 1,7 milijona evrov, obnova bo predvidoma trajala 18 mesecev.

Izbrani izvajalec del je podjetjem Malkom, njegov direktor Marjan Skube je pogodbo prejšnji teden podpisal z novomeškim županom Gregorjem Macedonijem. Občina bo za naložbo polovico denarja prejela iz evropskih skladov in nepovratnih državnih, polovico investicije, to je 900 tisoč evrov, pa bo pokrila iz občinskega proračuna.

Občina želi s tem v staro mestno jedro pridobiti nove stanovalce, ki bodo prišli v to cono z namenom, da izkoristijo prednosti, ki jih prinaša življenje v mestnem jedru. Župan je ob tem dejal: “Mislim, da bomo v roku dveh let ugotovili, da se je na tej lokaciji uredilo nekaj deset stanovanj, ki bodo prinesla novo življenje, oživitev v mestno jedro.”

Stavba, znana tudi kot Fichtenauova hiša, je spomeniško zaščiten objekt, rekonstrukcija bo potekala v skladu z načeli varovanja stavbne dediščine in bo pripomogla k celovitemu oživljanju mestnega jedra. V ta namen bo objekt predviden tako za poslovno kot tudi stanovanjsko rabo.

Vsako izmed novih stanovanj bo zasnovano na neto tlorisni površini z razponom od 55 do 110 m² in bo po dokončanju del na voljo za najem.

Lokali, ki se bodo nahajali v pritličju stavbe, so prav tako predvideni za najem, pri čemer bodo ti prostori namenjeni predvsem društvenim dejavnostim.

Vizualizacija stavbe po rekonstrukciji.
Podpis pogodbe za rekonstrukcijo med novomeškim županom in direktorjem podjetja Malcom. (vir: MO Novo mesto)

C. R.