Novo mesto: V splošni bolnišnici ne čutijo konkretnega upada covid-bolnikov

(vir: SB Novo mesto)

V Splošni bolnišnici Novo mesto je danes hospitaliziranih 26 covid bolnikov, od tega 6 na intenzivnem oddelku in 2 na polintenzivnem oddelku. Število hospitaliziranih po začetnem padcu, na presenečenje vodstva bolnišnice, ostaja praktično nespremenjeno, prav tako še ne čutijo novega konkretnega upada v številu novo odkritih pozitivnih pacientov. 

Kar 23 odstotkov bolnikov je v covid bolnišnici iz drugih regij, saj skladno s covid strategijo novomeška bolnišnica v tej fazi pokriva širše področje poleg Dolenjske in Bele krajine tudi Posavsko področje.

Opažajo, da je stiska ljudi, ki ne morejo do zdravnika na primarnem nivoju, vse večja. Posledično je pritisk na Urgentni center vse močnejši, kar postaja iz dneva v dan bolj večji problem.

Zelo se povečuje tudi število akutno bolnih otrok, ki sicer ne potrebujejo hospitalne obravnave, potrebujejo pa pregled pri pediatru. Še posebej velik naval je na IPP (internistično urgentno službo), kjer imajo zato tudi veliko nezadovoljstva med zdravniki internisti, ki nadomeščajo urgentne zdravnike, ki jih ni. V zadnjem času so zato dali odpoved že 4 internisti.

“Naša prizadevanja in skrbi so usmerjene v nudenje pomoči vsem tistim, ki jo potrebujejo, tudi v tiste paciente, ki k nam pridejo zaradi drugih obolenj. Tudi za njih si seveda želimo nemoteno, kvalitetno in pravočasno oskrbo.

Poleg tega moramo kljub utrujenosti in izčrpanosti kadra izvesti vse potrebne aktivnosti za skrajševanje čakalnih dob, ki so nastale kot posledica razglašene epidemije in boja proti korona virusu,” so v današnji izjavi za javnost zapisali v vodstvu Splošne bolnišnice Novo mesto.

M. D.