Novo mesto: V soboto S kolesom na kmetijo

Vir: MO NM

V soboto, 3. junija 2023, ob 10. uri vabijo na dogodek S kolesom na kmetijo, ki se bo začel pri novi postaji za izposojo koles GoNm v Srebrničah pri pokopališču in v sklopu katerega se bodo udeleženci s kolesom zapeljali po družinam prijazni kolesarski poti do lokalne kmetije in kmetijskega izobraževalnega centra Grm Novo mesto.

Na vmesnih točkah bo poskrbljeno za zanimivo dogajanje in okrepčilo.

Aktiven dan se bo pričel ob 10. uri pri najnovejši postaji za izposojo koles GoNm v Srebrničah (zraven pokopališča), ki jo je novomeška občina postavila v sklopu projekta Socialna aktivacija: S kolesom na podeželje. To je že 18. postaja za izposojo koles v novomeški občina. Sledila bo zanimiva delavnica Učilna okusov, v okviru katere bomo spoznali pripravo okusne sladice iz svežih, lokalno pridelanih sestavin, ki so jo orgnizatorji poimenovali “Pomladna ledena osvežitev”. Ta je pisana na kožo mladim kolesarjem. Prav tako se bomo seznanili tudi s primerno prehrano pred in po kolesarjenju. Vsi udeleženci bodo prejeli tudi trajnostno izdelane nahrbtnike s presenečenjem za poživitev na poti. Poskusili bodo lahko tudi čaj iz zelišč, ki jih dijaki in študentje z Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma, vzgajajo v okviru praktičnega pouka.

Nato se bodo kolesarji pod vodstvom članov Kolesarskega društva Sprint odpravili na kolesarjenje po urejenih in družinam prijaznih kolesarskih poteh, ki so del kolesarskega omrežja v Novem mestu, do Kmetije Redek v vasi Krka. Tam bodo predstavili, kako poteka pridelava špargljev. Ker je sezona nabiranja v polnem teku, se bodo preizkusili tudi v tem zanimivem opravilu. Naprej  bo pot vodila po novo urejeni kolesarski stezi v smeri Otočca, prek reke Krke do Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma, kjer bodo mladim kolesarjem predstavili domače živali brez katerih je kmečko dvorišče pusto in prazno. Za pridne kolesarje bosta na voljo osvežitev in sadni prigrizek.

Od Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma bo mogoč povratek s kolesi nazaj v spremstvu kolesarjev Kolesarskega društva Sprint do izhodiščne točke v Srebrničah. Na izhodiščno točko se bodo udeleženci predvidoma vrnili okrog 14. ure.

Dolžina trase kolesarjenja Srebrniče-Kmetija Redek-Grm Novo mesto je 13 km. S povratkom na izhodiščno točko bo to pomenilo še dodatnih 8 km. Ker je dogodek prvenstveno namenjen družinam bo tempo kolesarjenja prilagojen otrokom.

Dogodek je namenjen družinam ter vsem kolesarskim navdušencem. Udeležba z lastnim kolesom ter na lastno odgovornost. Udeležence prosijo, da med kolesarjenjem nosijo zaščitno čelado ter pazijo na varnost vseh udeleženih. V primeru slabega vremena bo dogodek prestavljen.

Dogodek bo potekal v sklopu projekta Socialna aktivacija: S kolesom na podeželje, katerega vodilni partner je Mestna občina Novo mesto. Ostali partnerji v projektu so Kolesarsko društvo Sprint, Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma, Jernej Redek – nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji. Projekt je sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Vir: MO NM

A. L.