Novo mesto: Rudolfovo praznuje prvi rojstni dan

Vir: Zavod Rudolfovo (ob praznovanju 1. rojstnega dne)

Najmlajši slovenski javni raziskovalni zavod Rudolfovo je v torek, 4. aprila, obeležil prvo leto delovanja. Pripravili so Znanstveno-tehnološki forum, ki je v središče postavil digitalizacijo v gospodarstvu. S tem se je začel tudi teden odprtih vrat, saj bodo v Rudolfovem vse do konca tedna gostili številne obiskovalce, ki se bodo seznanili z njegovim delovanjem in priložnostmi za sodelovanje.

Zavod trenutno zaposluje 27 ljudi, do konca leta nameravajo število podvojiti.

Osrednji namen zavoda Rudolfovo, ki se je že vzpostavil kot najpomembnejše znanstveno središče na Dolenjskem, je poleg znanstvenoraziskovalnega dela prav sodelovanje s podjetji in mladimi.

Zavod ima prostore v Podbrezniku, vodi ga dr. Janez Povh. V okviru foruma pa so tudi uradno odprli laboratorij za razširjeno resničnost, ki je zavodov drugi raziskovalni laboratorij.

Rudolfovo je, kot so izpostavili številni govorci na dogodku, pomembno stičišče znanja, in je že v prvem letu dokazalo, da je bila potreba po ustanovi, katere poslanstvo bo tesneje povezati nosilce razvoja gospodarsko vodilne regije v Sloveniji, upravičena. Po navedbah Janeza Povha lahko v sklopu zavoda nastane raziskovalna infrastruktura mednarodnega pomena.

Dosedanje delo inštituta je kot primer dobre prakse izpostavil tudi častni govorec, predsednik državnega sveta Marko Lotrič. Izpostavil je pomen prizadevanj za medsektorsko sodelovanje, povezovanje med raziskovalci, podjetniki in izobraževalnim sistemom, kar prispeva h konkurenčnosti in dodani vrednosti. “Na ta način gospodarstvo dobi ustrezne kadre, mladi pa perspektivna delovna mesta, s čimer bomo preprečili odliv mladih talentov v tujino.”

Z razvojem zavoda Rudolfovo je zadovoljen tudi novomeški župan mag. Gregor Macedoni. Med drugim je dejal: “Ko nas je pred letom dni podprla tudi država in pristopila k ustanovitvi Rudolfovega, smo bili zelo zadovoljni, saj predstavlja to pomemben vzvod za razvoj naše regije v tehnološkem in inovacijskem smislu, prepričan pa sem, da bo prav ta zavod v prihodnje pomemben za to, da bo naša regija ostala vodilna slovenska izvozna regije in zibelka prebojnih poslovnih zgodb.”

V razpravi so sodelovali predstavniki številnih uspešnih slovenskih podjetij in ustanov. Poudarili so, da Rudolfovo pomemben most med gospodarstvom in znanostjo ter prostor, ki bo v prihodnje še pomembnejši.

Navzoč je bil tudi državni sekretar na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Jure Gašparič. Dejal je, da je bilo v zavodu Rudolfovo “v prvem letu nedvomno veliko narejenega”. Izpostavil pa je, da tako od tega zavoda kot tudi vseh drugih slovenskih znanstvenoraziskovalnih ustanov, veliko pričakujejo. “Pričakujemo odličnost v znanstvenem delu, povezovalnost in naslavljanje ključnih slovenskih in evropskih razvojnih izzivov. Ne dvomim, da bo Rudolfovo s takšno dinamiko, kot jo je pokazalo v prvem letu, vse te cilje uspelo izpolniti.”

Znanstveno-tehnološki forum Rudolfovo sicer nagovarja več ciljnih skupin, prvenstveno predstavnike območnega in gospodarstva na državni ravni, predstavnike izobraževalnih ustanov jugovzhodne Slovenije, lokalnih skupnosti, državnih organov in različnih medijev.

Po navedbah direktorja Janeza Povha zavod Rudolfovo leto po ustanovitvi zaposluje 27 ljudi, od teh je 18 polno zaposlenih. Število tako delno kot polno zaposlenih nameravajo po kadrovskem načrtu do konca leta podvojiti.

Več o tem lahko preberete na povezavi: Rudolfovo

M. D.