Novo mesto: Prenovo Narodnega doma zamika tožba občana iz sosednje ulice

Vizualizacija po prenovi (vir: MO NM)

Na Mestni občini Novo mesto imajo za prenovo Narodnega doma od aprila letos pridobljeno gradbeno dovoljenje, na katerega pa je občan iz sosednje ulice (Glavni trg) najprej vložil pritožbo, ki jo je Ministrstvo za okolje in prostor zavrnilo, zdaj pa postopek pridobitve pravnomočnosti gradbenega dovoljenja ovira tudi s tožbo na upravnem sodišču.

Na občini si želijo, da bi se postopek čim prej zaključil in da bi novomeški Narodni dom, ki je najstarejši tovrstni objekt v Sloveniji, zaživel in služil mestu ter meščanom.

Občina si sicer že dlje časa prizadeva za celovito prenovo skoraj 150 let stare stavbe in s tem oživitev enega ključnih objektov za razvoj kulturnih dejavnosti.

V preteklih letih so zagotovili najnujnejšo sanacijo stavbe, načrtovana celovita prenova pa bo zajemala obnovo celotnega objekta, instalacij in statično sanacijo. Prenovljenih bo približno 1600 kvadratnih metrov površine. Hkrati bo mesto dobilo večnamensko dvorano, ki je središče te stavbe in bo omogočala okoli 100 sedišč.

Projekt prenove je bil uvrščen tudi na seznam projektov za prenovo kulturne dediščine sofinanciranih iz sklada za okrevanje in odpornost, kar pa se lahko zaradi pritožbenih postopkov postavi pod vprašaj.

Vizualizacija objekta po načrtovani prenovi:

Vir: MO NM

M. D.