Novo mesto: Preiskovalni sodnik osumljencu umora v Brezjah odredil pripor

Robert Perc in France Božičnik na današnji novinarski konferenci (foto: Tanja Jakše, vir: PU Novo mesto)

V soboto okoli 22. ure je na glavni cesti Mirna Peč – Novo mesto, pri Brezju, prišlo do streljanja, v katerem je bila ena oseba ubita, tri osebe pa ranjene: ženska in dva moška, stari med 19 in 27 let. Moškega s poškodbami glave so odpeljali v UKC Ljubljana, v nedeljo pa so novomeški policist odvzeli prostost 25-letnemu osumljencu. 

Osumljenega so danes zjutraj s kazensko ovadbo privedli pred preiskovalnega sodnika okrožnega sodišča v Novem mestu. Sinoči so prostost odvzeli še 20-letniku, ki je bil udeležen v incidentu. Trenutno je v policijskem pridržanju.

Osumljeni Mirko Pilinger, Novo mesto (Vir: PU Novo mesto).

Preiskovalni sodnik novomeškega sodišča je za 25-letnega osumljenca sobotnega umora v novomeškem romskem naselju Brezje Mirka Pilingerja odredil pripor. Ovaden je zaradi umora in poskusa uboja. Policija je v zvezi z dogodkom odvzela prostor tudi 20-letniku, so povedali na PU Novo mesto, kjer so danes predstavili podrobnosti dogajanja.

Kot je znano, je do streljanja na glavni cesti Novo mesto-Mirna Peč v romskem naselju Brezje prišlo v soboto okoli 22. ure. Po besedah vodje sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Novo mesto Franceta Božičnika je do dogodka prišlo po zaključku zabave v Brezju, ko je iz naselja odpeljalo vozilo znamke Seat. Takoj za njim je zapeljalo vozilo Audi A6.

Voznik slednjega, 20-letnik iz Brezja, je na cesti seata dohitel, zapeljal pred njega in trčil vanj ter mu preprečil nadaljnjo vožnjo. Iz audija je nato izstopil Pilinger, oborožen z avtomatsko puško, najverjetneje znamke kalašnikov, in začel streljati proti seatu, od tam pa so začeli streljati nazaj.

Kraj umora ob glavni cesti v Brezjah. Vir: STA

Ugotovitve preiskave, sodne obdukcije in analiza sledov po besedah Božičnika kažejo, da je bil najprej v obraz zadet 27-letni sopotnik v seatu, pozneje pa še 22-letnik, ki je bil glavna tarča napada in je v streljanju tudi umrl. Truplo ustreljenega 22-letnika so policisti našli za robom ceste pri naselju Brezje.

Pilinger je po dejanju pobegnil, policiji pa se je predal v nedeljo zjutraj. Danes so ga pripeljali pred sodnika, ki je zanj odredil pripor. Kazenska ovadba ga bremeni umora 22-letnika in poskusa uboja 27-letnika.

Prostost je policija v ponedeljek zvečer odvzela tudi 20-letnemu vozniku audija. Osumljen je umora in poskusa uboja v sostorilstvu. Trenutno je še v policijskem pridržanju, o privedbi na sodišče bo odločalo novomeško tožilstvo.

Poleg 27-letnega sopotnika v seatu sta bili poškodovani še dve osebi v audiju, in sicer 26-letnica, Pilingerjeva partnerica, in 19-letnik. Oba je 20-letni voznik audija takoj po dogodku odpeljal na novomeški urgentni center. Sledil mu je seat s hudo poškodovanim 27-letnikom. Ubitega 22-letnika pa je policija našla na robu ceste v Brezju. 26-letnico še vedno hudo poškodovano zdravijo v novomeški bolnišnici, 19-letnika so po zdravniški oskrbi izpustili domov, hudo poškodovanega 27-letnika pa zdravijo v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

Po Božičnikovih besedah vse kaže, da je bil motiv za dejanje ljubosumje, saj naj bi Pilingerjeva partnerka ubitega 22-letnika pred dogodkom kontaktirala preko Facebooka.

Preiskava sicer še ni končana, zato policija morebitne očividce še vedno poziva, naj podajo morebitne informacije.

25-letnega Pilingerja je policija že obravnavala zaradi premoženjskih kaznivih dejanj, ropov, groženj in telesnih poškodb ter različnih prekrškov s področja javnega reda, 20-letnika pa za različna premoženjska kazniva dejanja. Tudi pokojnega je policija obravnavala za večje število predvsem nasilnih kaznivih dejanj.

Po besedah vodje novomeškega operativno-komunikacijskega centra Roberta Perca je romsko naselje Brezje eno varnostno bolj obremenjenih območij v Novem mestu. Glede romskih naselij v Novem mestu na splošno pa je ocenil, da glede na število klicev na številko 113 ne napredujejo v pravo smer.

Je pa Perc na novinarski konferenci izpostavil, da vseh Romov ne gre metati v isti koš. “Imamo tudi pozitivne zglede. Med drugim imamo tudi na policijski upravi zaposlena dva, ki izhajata iz etnične skupnosti in se vključujeta v delo v romskih naseljih,” je dejal. “Bo pa treba prehoditi še veliko poti, da bomo dosegli boljše stanje varnosti,” je dodal.

M. D.