Novo mesto: Po opravkih v mestnem jedru odslej z Leonom

Od včeraj po širšem mestnem jedru vozi Leon, električno vozilo za pet oseb, ki bo omogočalo lažje in hitrejše transporte občanom in ostalim obiskovalcem mestnega jedra. Vozilo je na voljo od ponedeljka do petka med 8. in 15. uro, v soboto pa med 8.30 in 13. uro.

Prevozi so brezplačni. Vozilo nima voznega reda, temveč se prilagaja potrebam občanov. Vozi na območju med Kandijo in Novim trgom. Vozniki so dosegljivi na telefonski številki 031 663 067.

Na območjih, ki omogočajo varno zaustavitev, pa lahko voznikom svoj interes za uporabo vozila nakažemo tudi z roko. Vozilo bo stalo na parkiriščih.

Vozi krožno z novomeških avtomobilskih parkirišč oziroma od parkirišča na Novem trgu prek Rozmanove ulice, Glavnega trga in Kandijskega mosta do peščenega avtomobilskega parkirišča v Kandiji in parkirišča na Trdinovi ulici. Od tam se po navedeni poti vrača na Novi trg.

Trenutno je vožnja sicer možna ob upoštevanju ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, zato bo v tem času Leon lahko sprejel le po enega potnika na vožnjo.

Mestna občina Novo mesto je za nakup vozila, ki je stalo 55.000 evrov, pridobila 80-odstotno sofinanciranje Ekosklada. Prevoze bodo omogočali v sodelovanju z izkušenimi vozniki. Letošnjemu letu primerno je Leon svojo prvo sezono začel v barvah Novomeške pomladi.

Iz mestne občine so ob tem sporočili, da s tem nadaljujejo trajnostno nadgradnjo sistemov javnega prometa, ki za zdaj obsega sistem za prevoze starejših in invalidov Rudi ter sistem za izposojo koles GoNM, v načrtu pa sta tudi že sistema za souporabo vozil in prevoze na klic.

Iz dosedanjih objav je tudi razvidno, da bodo tudi Leona vozili izkušeni vozniki, ki jih poznamo tudi iz sistema Rudi.

C. R.