Novo mesto: Na slavnostni akademiji podelili nagrade in priznanja za leto 2023

Nagrajenci Mestne občine Novo mesto z županom (vir: MO NM, Foto: Robert Kokol – Foto Asja)

V petek, 5. aprila, je v Kulturnem centru Janeza Trdine potekala tradicionalna slavnostna akademija v počastitev občinskega praznika Mestne občine Novo mesto s podelitvijo nagrad in priznanj za leto 2023.

  • Nagrado Mestne občine Novo mesto za pomembnejše trajne uspehe in prispevek na področju znanstvenoraziskovalne ter inovacijske dejavnosti je prejel prof. dr. Franc Vrečer.
  • Prejemnika Trdinove nagrade sta prof. Jurij Kobe za pomembnejše trajne uspehe na področju urbanizma in arhitekture in Bojan Radovič za uspehe na področju fotografske umetnosti.
  • Grb Mestne občine Novo mesto sta prejela Franci Bratkovič za dolgoletne uspehe na področju gospodarstva ter prispevek k razvoju Mestne občine Novo mesto in celotne regije Jugovzhodne Slovenije ter Društvo vinogradnikov Trška gora za dolgoletno uspešno delovanje na področju vinogradniške dejavnosti ter prispevek k turistični promociji območja Trške gore.

Novomeški župan Gregor Macedoni je na prireditvi čestital nagrajencem in se jim zahvalil za prispevek k uspešni zgodbi novomeške občine. V nagovoru je izpostavil izstopajoče dosežke minulega leta, kot so nov bazenski kompleks, dve novi brvi, prenovljena Fichtenauovova hiša na Glavnem trgu 2 in cesta med Pangrč Grmom in Gabrjem. Napovedal je nekaj večjih pridobitev v prihodnje, med drugim prenovo mestne tržnice in Narodnega doma, ureditev vaškega centra v Šentpetru in športnega parka Loka.

Kulturni program slavnostne akademije je soustvarjalo Folklorno društvo Kres, ki s skoraj 50-letno tradicijo delovanja velja za eno najboljših folklornih skupin v Sloveniji.

Foto: Robert Kokol – Foto Asja

M. D.