Novo mesto: Minister se je seznanil z regijskimi načrti na področju javnega visokega šolstva in raziskovalne dejavnosti

Srečanje ministra (tretji z leve) v Novem mestu (vir: MO NM)

Novomeški župan mag. Gregor Macedoni se je včeraj, 15. julija 2022, na rotovžu srečal z ministrom za izobraževanje, šport in znanost dr. Igorjem Papičem, državnim sekretarjem, pristojnim za visoko šolstvo, znanost in inovacije, dr. Matjažem Kranjcem in direktorjem Direktorata za investicije Iztokom Žigonom.

Osrednja tema ministrovega obiska je bil razvoj visokošolske in znanstveno-raziskovalne dejavnosti v jugovzhodni Sloveniji, župan in minister z ekipo so tudi začrtali nadaljnje korake pri razvoju javnega visokega šolstva in raziskovalne dejavnosti v dolenjski prestolnici, je razvidno iz sporočila občine.

Poleg srečanja z novomeškim županom se je minister ob prvem uradnem obisku Novega mesta sestal tudi s predstavniki novomeške visokošolske in znanstveno-raziskovalne srenje.

Na srečanju z ministrom in njegovo ekipo so bili še:

– direktor Razvojnega centra Novo mesto Franci Bratkovič,

– dekanom Fakultete za informacijske študije (FIŠ) dr. Matej Makarovič,

– predsednik upravnega odbora Visoke šole za upravljanje podeželja Grm Tone Hrovat,

– direktor Javnega raziskovalnega zavoda Rudolfovo dr. Janez Povh in

– predstavnik Fakultete za industrijski inženiring  (FINI) in Šolskega centra (ŠC) Novo mesto dr. Simon Muhič.

Po navedbah Papiča so sklenili dogovor, “da se glede nadaljnjega dogovarjanja o razvoju visokega šolstva v novomeški regiji, ki je izredno močna, gospodarsko aktivna in uspešna regija, v razpravo vključi širša slovenska akademska skupnost”.

Dodal je, da so osnovni pogoji za odprto akademsko razpravo o nadaljnjih procesih ustanovitve javne univerze že vzpostavljeni, poudaril pa je tudi, da gospodarska uspešnost regije kaže na to, da Novo mesto ne zna samo uporabiti, temveč tudi kreirati znanje.

Po srečanju z ministrom je svoje zadovoljstvo nad sestankom izrazil tudi novomeški župan in izpostavil:

“Na začetku ministrovega mandata smo se želeli predvsem poenotiti o nadaljnjih korakih za razvoj visokega šolstva in posledično javne univerze v Novem mestu, danes pa smo se dogovorili, da bomo skupaj nadaljevali po tej poti tudi oziroma predvsem na način, da se doseže čim večja vpetost novomeškega projekta v slovenski univerzitetni in raziskovalni prostor.”

Ker procesi nastajanja nove slovenske javne univerze potekajo že več kot 15 let, se lahko ena najuspešnejših slovenskih regij samozavestno sooči s transparentno javno presojo, ki bo vključevala tudi dialog z rektorsko konferenco in konfederacijo javnih raziskovalnih zavodov, je stališče regije povzel župan Macedoni.

Ali bo po včerajšnjem obisku ministra za izobraževanje končno le ustanovljena četrta javna univerza v Sloveniji, univerza v Novem mestu, in ali je oz. bo ministrstvo končno le podpisalo pogodbo z javnim zavodom Rudolfovo, iz tega sporočila ni možno razbrati. Bomo pa spremljali! Ministrstvo namreč ni objavilo nobenega sporočila o tem obisku, doslej pa so to v Golobovi vladi zavračali.

Minister in njegova ekipa so delovni obisk Novega mesta zaključili v Podjetniškem inkubatorju Podbreznik. Ogledali so si Labtop, prototip tovarne prihodnosti, kjer je na enem mestu možno videti avtomatizirano in digitalno podprto proizvodnjo od priprave materiala v skladišču, do obdelovanja izdelka v različnih fazah in odpreme artikla.

Vir: MO Novo mesto

M. D.