Novo mesto: Končan še en uspešen Krka Outdoor Festival!

Novo mesto, skoki v reko Krko (foto: Davorin Pavlenič, vir: MO NM)

V nedeljo, 7. julija, se je zaključila prireditev Krka Outdoor Festival 2024, ki je tudi letos združila športna, turistična in kulturna doživetja na in ob reki Krki. Projekt postaja prepoznaven v lokalni skupnosti in širše ter predstavlja vse večji doprinos k novomeškemu poletnemu dogajanju in oživljanju reke Krke.

V okviru prireditve so se zvrstili štiri pogovorni večeri, številne športne aktivnosti, predstavilo se je več kot desetih športnih društev, bilo je več koncertov in živahno dogajanje ob 10. obletnici tradicionalnih Skokov v Krko 2024.

Poletni popoldnevi med 1. in 7. julijem so bili športno in kulturno obarvani. Obiskovalci so se udeležili pogovornih večerov, v okviru katerih so gostili:

  • maratonskega plavalca in večkratnega svetovnega rekorderja v plavanju na dolgih progah Martina Strela,
  • Žigo Papeža, ki se čez dober teden s kolesom odpravlja na 4000 kilometrov dolgo dobrodelno dirko — North Cape 4000,
  • ustanovitelja Jadralnega kluba Novo mesto Boruta Šulna in člana kluba Simona Sikoška, ki se je s klubsko jadrnico v paru uspel uvrstiti na evropsko prvenstvo,
  • ter Petra Kočjaža, ki se je ravno dan pred pogovorom vrnil s svoje 3-letne plovbe okoli sveta z 12-metrsko jadrnico.

Tadej Golob je v sodelovanju z Založbo Goga med razpravo o lepotah in izzivih kolesarjenja predstavil svoj novi kolesarski vodnik Pikčasta Slovenija.

Najrazličnejše športne aktivnosti med tednom so vključevale: Doživetje na zeleni reki Krki z vodeno vožnjo s splavom Nika, kolesarsko turo s slovenskim pisateljem in alpinistom Tadejem Golobom, voden sprehod ob reki Krki in ogled Medenega vrta ter delavnico za otroke s Konjeniškim društvom Vizir.

V soboto so se pod skupnim imenovalcem Krka Živi! na in ob reki Krki predstavila razna športna društva: od Jadralnega kluba Novo mesto, ki je demonstriral jadranje na Krki, Veslaškega kluba Argo Izola in Društva ljubiteljev veslanja VK Krka — Dolenjska, kjer smo se lahko preizkusili v veslanju, Kluba za podvodne aktivnosti Novo mesto s predstavitvijo opreme, Ribiške družine Novo mesto s predstavitvijo društva, skokov s kolesi na blazino v organizaciji Kolesarskega društva Zverinice in Summa Veldes, Jamarskega kluba Novo mesto, ki je ponujal možnost vzpona do železniškega mosta z vrvno tehniko, Planinskega društva Krka Novo mesto – Alpinistični odsek, kjer so se obiskovalci lahko preizkusili v plezanju na umetni steni, in Ženskega odbojkarskega kluba TPV Volley s TPV Volley NM turnirjem.

Zavod Novo mesto je v Mladinskem centru Oton organiziral delavnico beatmakinga ter druženje ob glasbi. Prav tako je pod znamko Z vesli po Krki ponujal možnost izposoje plovil po polovični ceni. Večer se je zaključil na Glavnem trgu s koncertom Maje Keuc, ki je predstavila svoj novi album Sončnice in  očarala številčno novomeško občinstvo.

Zadnji dan Krka Outdoor Festivala je potekal v znamenju Skokov v Krko 2024. Otvorili so jih s skoki s kolesi v Krko v organizaciji Kolesarskega društva Zverinice in Summa Veldes ter nadaljevali z že tradicionalnimi skoki z 12-metrskega Kandijskega mosta, ki so letos obeležili 10. obletnico.

V treh kategorijah je nastopilo 27 tekmovalcev iz različnih koncev Slovenije, Danske, Bosne, Srbije, Črne Gore, Nemčije in Kosova. V skokih na noge je zlato medaljo osvojil Danec Jonas Madsen, v kategoriji lastovka je prvo mesto pripadlo Radu Ščepanoviću iz Črne Gore, v kategoriji figurativni skoki pa je komisijo najbolj prepričal Frederin Dalgaard iz Danske.

Več podatkov in fotografij lahko najdete na spletni strani www.krkaoutdoor.si.

M. D.